Dnes je monday, 13. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Škola André Citroëna chystá modernizaci za padesát milionů korun

3.5.2016 4:47 | Původní vydání | Radim Hruška

BOSKOVICE – Boskovická Střední škola André Citroëna připravuje na příští rok modernizaci za bezmála padesát milionů korun. V současné době ukončila první kolo přijímacího řízení. Více prozradil ředitel školy Karel Ošlejšek.

Škola André Citroëna chystá modernizaci za padesát milionů korun
Střední škola André Citroëna. Foto archiv školy

Připravujete významnou investici, můžete ji přiblížit?

Týká se modernizace vybavení pro praktické vyučování a odborný výcvik. Jedná se o výraznou modernizaci v rámci strojírenských i ostatních oborů a modernizaci svářečské školy. Výše nákladů dosahuje téměř padesáti milionů korun. V této chvíli máme hotové veškeré přípravné práce z hlediska stavebního povolení a projektů. Klíčové je, že máme podporu zřizovatele, tedy Jihomoravského kraje. Dostali jsme určité finanční prostředky na přípravu k podání žádosti a předpokládáme, že během května či června bude zveřejněna výzva. Pokud se podaří získat dotaci, tak bychom mohli tuto modernizaci realizovat v příštím roce.

O co se jedná konkrétně?

Jedná se jednak o dovybavení našeho pracoviště v Dřevařské ulici, tedy o třicet nových strojů. Z nich část tvoří další CNC stroje. Spočívá také v určitých stavebních úpravách, to znamená zlepšení sociálních zařízení a také kompletní obměně přístrojů ve svářečské škole.

Jaké připravujete další investice?

V letních měsících proběhne další etapa modernizace sociálních zařízení v rozsahu zhruba jednoho milionu korun. Na konci loňského roku jsme dokončili revitalizaci a modernizaci všech budov školy. V období letních prázdnin provedeme za necelý jeden milion korun úpravu venkovních ploch ve Skalici nad Svitavou. U autooborů máme naplánovanou obměnu diagnostických přístrojů. Jako každý rok zrealizujeme také jednu učebnu výpočetní techniky, které průběžně obnovujeme tak, aby vybavení bylo stále na úrovni. Ve spolupráci s městem budeme v srpnu řešit neuspokojivý stav chodníku před jídelnou a proběhne také rekonstrukce dílny pro karosáře a autoklempíře či modernizace vybavení ve školní jídelně.

Jak dopadlo první kolo přijímacího řízení?

Pro naši školu je velice pozitivní, že jsme obdrželi 293 přihlášek do prvních ročníků a více než dvacet přihlášek do ročníků vyšších. V druhém případě se jedná o zájemce, kteří již dosáhnou nějakého stupně vzdělání, například výučního listu a mají zájem si případně rozšířit svoje vzdělání ještě o další obor. Tam mohou získat například řidičské průkazy a velký zájem je také u žáků, kde v jejich oboru nebyly svářečské zkoušky. Mohou tak získat minimálně dvě svářečská oprávnění.

Kolik nových tříd otevřete v příštím školním roce?

U prvních ročníků žáci podávají zpravidla dvě přihlášky, pochopitelně se tedy nedá říci, že by nastoupilo všech 293 žáků. Ale předpokládáme, že v příštím školním roce bychom otevřeli sedm nových tříd, ve kterých by mělo studovat přibližně 180 žáků.

Jaký je zájem o vaše absolventy?

Po dobu třiadvaceti let, co vykonávám funkci ředitele školy, jsme letos zaznamenali největší zájem firem o absolventy všech technických oborů, které vyučujeme. Takový zájem firem i jejich angažování se do propagace, nabídky stipendií a pracovních příležitostí je nejvyšší v historii a nejsou to jen firmy z našeho regionu, ale z výrazně širší oblasti a i s možností pracovního zařazení do zahraničí. Absolventi technických oborů tak mají velkou šanci nalézt pracovní uplatnění.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509