Dnes je monday, 29. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Soutěží na Žernovníku zahájila Velká cena Blanenska v požárním útoků svůj sedmnáctý ročník

22.5.2019 12:16 | Původní vydání | Broňa Zhořová

ŽERNOVNÍK - Významným dnem pro hasiče na Blanensku a Boskovicku se stala letošní dvacátá neděle, na tento termín byl totiž naplánován start dalšího ročníku seriálu soutěží v požárním útoku známého pod názvem Velká cena Blanenska. 

Soutěží na Žernovníku zahájila Velká cena Blanenska v požárním útoků svůj sedmnáctý ročník
Velká cena v Žernovníku. Foto Pavel Kuchař

Pořadatelství prvního kola se tradičně ujal dobrovolný hasičský sbor ze Žernovníku. Počasí přálo, soutěžní trať i stánky s občerstvením pro soutěžící a diváky byly připraveny, takže soupeření o první body do celkové tabulky mohlo krátce po jedenácté hodině dopolední 19. května 2019 vypuknout.

Novinkou letošního ročníku na Velké ceně Blanenska je rozšíření závodních kategorií, kdy dosavadní mužskou a ženskou doplnila ještě kategorie veteránská. Přihlásit se do ní mohou družstva složená ze závodníků libovolného pohlaví, kteří v roce konání soutěže dovrší alespoň 35 let, povolena je účast jednoho závodníka mladšího, tento ale v roce konání soutěže musí dosáhne alespoň 30 let. Veteráni běhají na zkrácené dráze, která svými rozměry odpovídá dráze ženské.

Do startovní tabulky se na Žernovníku přihlásilo celkově 53 týmů, mužských 34, veteránských 5 a ženských 14, soutěž zahajovali muži. 

Vítězství si za nejlepší čas 16,82 s odvážel sbor z Olešnice až z dalekého okresu Olomouc, druhé místo obsadil Míchov, stálice Velké ceny, a to s časem 16,87 s a trojici nejlepších doplnil tým z Trnavy z okresu Třebíč s časem 17,15 s.

Veterány ovládl tým z Pamětice, který zvítězil s časem 16,18 s, následovaly Hartmanice z okresu Svitavy s časem 16,32 s a třetí nejrychlejší veteránský čas o hodnotě 16,43 s předvedl domácí tým ze Žernovníku.

Ženské části soutěže kraloval Ostrov u Macochy, který si za čas 17,76 s odvážel zlaté medaile, stříbrný skončil Senetářov A za čas jen o setinku pomalejší, tj. 17,77 s, a bronz brala domácí žernovská děvčata za čas 17,97 s.

Další kolo sedmnáctého ročníku Velké ceny Blanenska v požárním útoku proběhne v neděli 26. května 2019 v Senetářově, začátek soutěže je plánován na 12 hodin.

Více na www.vc-blanenska.com.

FOTOGALERIE

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509