Dnes je friday, 03. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Střední škola André Citroëna dokončila revitalizaci všech budov

11.11.2015 15:06 | Původní vydání | Radim Hruška

BOSKOVICE - Boskovická Střední škola André Citroëna má za sebou kompletní revitalizaci všech svých budov. Zároveň před nedávnem oslavila dvacáté výročí spolupráce se světově proslulou značkou Citroën. Více prozradil v rozhovoru pro Zrcadlo ředitel školy Karel Ošlejšek.

Střední škola André Citroëna dokončila revitalizaci všech budov
Střední škola André Citroëna v Boskovicích. Foto archiv Zrcadla

Letošní rok je pro školu poměrně významný. Podařilo se dokončit významnou investiční akci a uplynulo dvacet let od zahájení spolupráce se značkou Citroën...

Co se týká zázemí, tak jsme ve čtyřech etapách řešili kompletní modernizaci a revitalizaci všech budov. Nedávno jsme dokončili poslední pracoviště ve Skalici nad Svitavou, které slouží pro výuku opravářů zemědělských a silničních strojů. Tím byl završen projekt, který probíhal od roku 2010 a veškeré prostory a budovy školy jsou zateplené, zmodernizované a revitalizované.

V tomto roce je pro nás významné i dvacáté výročí spolupráce se značkou Citroën. V rámci toho proběhla ve škole slavnostní akce. Spolupráce byla zhodnocena ze strany Jihomoravského kraje, který je naším zřizovatelem, města Boskovice i Citroënu jako velice úspěšná. V rámci dvacátého výročí jsme navíc obdrželi řadu velice kvalitních a hodnotných pomůcek, demonstrační vozy pro výuku, motory, podklady pro výuku a další.

V této chvíli škola spolupracuje nejen se značkou Citroën, ale v rámci celého koncernu PSA. Při výuce autooborů se samozřejmě nezaměřujeme jen na jeden koncern. V rámci certifikace Ministerstva dopravy jsme i školícím střediskem diagnostiky pro dalších více než čtyřicet automobilových značek.

Proběhla také optimalizace nabízených oborů. Můžete ji přiblížit?

Ukončili jsme optimalizaci nabízených oborů, takže v této chvíli ke každému maturitnímu oboru můžeme postavit jako alternativu také tříletý obor zakončený výučním listem. To znamená, že pokud má žák zájem, nebo nezvládne v současné době poměrně obtížnou maturitu, nedochází k situaci, kdy by neukončil určitý stupeň vzdělání. Škola mu nabízí přijetí do třetího ročníku tříletého oboru a naprostá většina žáků, kteří tuto nabídku využijí, získají jednak výuční list a pak i maturitní zkoušku. Tato propojenost oborů je podle mého názoru naší velkou výhodou.

Jak bude pokračovat modernizace školy?

Co se týká další modernizace, tak rozšiřujeme odborné učebny. Velký důraz klademe na vybavení prostředky ICT, takže i nyní v podzimních měsících budeme obnovovat učebny za více než půl milionu korun. V areálu ve Skalici nad Svitavou do konce letošního roku ještě z vlastních prostředků - zhruba za půl milionu korun - provedeme rekonstrukci sociálních zařízení. Tím budou prostory kompletně dokončeny. V příštím roce plánujeme rekonstrukci venkovních ploch.

Z nejvýznamnějších připravovaných projektů bych rád zmínil modernizaci strojního vybavení dílen strojního obrábění a svařovny. Projekt máme připraven, je v celkové částce devětačtyřicet milionů korun. V první etapě jsme modernizovali pracoviště pro strojírenské obory z hlediska CNC center. Nyní plánujeme kompletní obnovu soustruhů a frézek, zčásti také ještě CNC strojů a kompletní modernizaci svářečské školy.

Dále připravujeme ještě dvě nové odborné učebny. Každá znamená investici kolem pěti milionů korun. Jedná se o specializovanou učebnu pro výuku informačních a komunikačních technologií včetně zaměření na grafiku a novou moderní elektrolaboratoř.

Co se týká stavebních úprav, tak máme připravenou další etapu rekonstrukce školního bazénu, u kterého jsme již opravili sociální zařízení a zázemí. Rádi bychom také provedli kompletní rekonstrukci rozvodů elektřiny a osvětlení v budovách na náměstí 9. května. I přes velmi rozsáhlé investice v minulosti, chceme dále zlepšovat prostředí pro žáky.

Hodně diskutovanou otázkou v uplynulém roce byla bezpečnost studentů...

Co se týká bezpečnosti, tak na ni klademe maximální důraz. Máme zabezpečen celodenní provoz recepce, máme monitorován prostor v okolí školy kamerami. Nově budeme instalovat na pracoviště ve Skalici nad Svitavou a ve Dřevařské ulici v Boskovicích videorecepce.

Stále platí také myšlenka na instalaci turniketů u vchodu do školy. V rámci zvyšování bezpečnosti ve školách se připravují určité bezpečnostní programy, kterých bychom rádi využili.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509