Dnes je tuesday, 07. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Stříbrný poklad ze třináctého století je k vidění v Moravském krasu

15.4.2017 15:04 | Původní vydání | Radim Hruška

MORAVSKÝ KRAS - V Domě přírody Moravského krasu je nyní vystaven unikátní nález stříbrných mincí ze třináctého století obsahující moravské a české brakteáty a rakouské feniky. Celkem 67 stříbrných mincí Přemysla Otakara II. a Václava II. bude k vidění až do konce letošního roku. 

Stříbrný poklad ze třináctého století je k vidění v Moravském krasu
Představení stříbrného pokladu v Domě přírody Moravského krasu. Foto Radim Hruška

Několik stříbrných mincí bylo nalezeno na jaře loňského roku na území Moravského krasu. Nalezl je občan Blanska, když ho zaujala skupinka kamenů při sběru geologických vzorků. Chtěl se na ně zblízka podívat a objevil několik mincí. Pak už mu bylo jasné, že se jedná o něco důležitého a nález řádně ohlásil.

„Poté bylo zorganizováno dohledání zbylých mincí za pomoci detektoru kovů. Zajímavostí místa nálezu je to, že přímo u skupinky těchto kamenů se nachází terénní dominanta – vyčnívající skála, která zřejmě sloužila jako orientační bod pro majitele, který si tam ty mince podle nás uschoval,“ popsala archeoložka Muzea regionu Boskovicka Zuzana Jarůšková.

Celkem se podařilo dohledat sedmašedesát mincí. Ty byly původně uloženy zřejmě v organickém váčku, který postupně zetlel a mince se rozplavily po svahu. Majitel asi počítal, že se ke svým mincím brzy vrátí, ale nestalo se tak.  Proč se mu to nepovedlo se mohou odborníci jen dohadovat, mohly za tím stát i nějaké tragické okolnosti.

„Chtěla bych ocenit nálezce, který se zachoval správně, a díky němu můžeme tyto mince nejen vystavit, ale také odborně zpracovat a dovědět se něco více o mincovním oběhu třináctého století,“ doplnila Jarůšková.

A jaké mince se vůbec našly? Jednalo se o menší finanční hotovost, která je však významných historickým nálezem. Mince pochází z druhé poloviny třináctého století. Jsou z velké většiny moravské, v jednom případě se jedná o minci českou a v jedenácti kusech rakouské.

Ražby patřily dvěma panovníkům Přemyslu Otakaru II. a Václavu II. Přemysl Otakar II. razil ve všech zemích, kterým vládl, své vlastní peníze a v tomto nálezu se potkaly všechny tři. Rakouské mince feniky byly raženy oboustranně. Co se týká moravských a českých mincí - brakteátů - jedná se o střední, které jsou raženy jen z jedné strany.

„Už byly raženy hromadnou formou, což znamená, že byly vyhotoveny jedním úderem razidla a najednou byl vyroben větší počet těchto mincí, až pět kusů. Některé jsou vytvarované krásně, na některých je obraz nezřetelný, což je právě důsledkem hromadné ražby,“ uvedla Dagmar Grossmannová z Moravského zemského muzea, která provedla určení mincí.

Podle ní bychom mohli „pokládek“ datovat do přelomu osmdesátých a devadesátých let třináctého století před velkou měnovou reformou roku 1300, kdy byl v Kutné Hoře založen Pražský groš. 

Galerie k článku

Představení stříbrného pokladu v Domě přírody Moravského krasu. Foto Radim HruškaDagmar Grossmannová (vlevo) a Zuzana Jarůšková. Foto Radim HruškaPředstavení stříbrného pokladu v Domě přírody Moravského krasu. Foto Radim HruškaPředstavení stříbrného pokladu v Domě přírody Moravského krasu. Foto Radim Hruška
Představení stříbrného pokladu v Domě přírody Moravského krasu. Foto Radim HruškaPředstavení stříbrného pokladu v Domě přírody Moravského krasu. Foto Radim HruškaPředstavení stříbrného pokladu v Domě přírody Moravského krasu. Foto Radim HruškaPředstavení stříbrného pokladu v Domě přírody Moravského krasu. Foto Radim Hruška
Představení stříbrného pokladu v Domě přírody Moravského krasu. Foto Radim HruškaPředstavení stříbrného pokladu v Domě přírody Moravského krasu. Foto Radim Hruška

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509