Dnes je saturday, 27. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Student blanenského gymnázia strávil den v České národní bance

20.9.2017 5:08 | Původní vydání | Marie Hasoňová

BLANSKO - Osmnáctiletý student Gymnázia Blansko Lukáš Nezval se na konci minulého školního roku zúčastnil prvního ročníku Ekonomické olympiády. V celostátním kole vybojoval páté místo, a navíc se mu podařilo vyhrát cenu České národní banky za nejlepší esej.

Student blanenského gymnázia strávil den v České národní bance
Lukáš Nezval s viceguvernérem ČNB Mojmírem Hamplem. Foto archiv L. Nezvala

Školního kola se zúčastnilo asi deset studentů, čtyři postoupili do krajského kola. V krajském kole získal Lukáš Nezval z Rudice páté místo a postoupil do celostátního, v kterém se utkalo osmatřicet soutěžících.

Celostátní kolo spočívalo v písemném testu z teoretických znalostí z ekonomie.  Deset nejlepších na základě výsledků písemného testu postoupilo do finále a mohlo soutěžit o cenu České národní banky (ČNB). „Psali jsme esej na jedno z pěti předem známých témat, a to „Představují ceny nemovitostí ohrožení pro finanční stabilitu?“ Brali jsme to s paní učitelkou tak, že je to první ročník a moc šancí dostat se mezi prvních deset není. Takže jsem se na to ani moc nepřipravoval. Spíše mi pomohlo to, že se již několik let zabývám i realitním a akciovým trhem, a proto mám tuto problematiku zažitou z praxe,“ vysvětluje Nezval příčinu svého úspěchu.

„Asi jsem měl podobný názor, jako měla porota. A navíc když jsem se díval na těch devět ostatních esejí, nikdo nevyslovil svůj názor tak jasně, neodpověděl přímo na otázku,“ doplňuje vítěz soutěže.

Odměnou mu byl jeden den strávený v ČNB, kde se dozvěděl mnoho zajímavostí o bankovkách a hotovosti, o jejich zpracování. Podíval se do prostor, kde se skladuje zlato. Setkal se s viceguvernérem Mojmírem Hamplem, který ekonomickou olympiádu za ČNB nejvíce podporoval a účastnil se jí.

„Ptal se mě na dojmy ze soutěže. Dále jsme mluvili o aktuálním stavu na realitním trhu a podobných tématech. Poté jsem se na obědě s členem bankovní rady Tomášem Nidetzkým bavil o realitách i o dalších ekonomických a politických tématech. Nakonec jsem se setkal i s panem guvernérem Rusnokem, který mi věnoval několik výtisků odborné literatury a také stříbrnou minci k 300. výročí narození Marie Terezie,“ popisuje student, který většinu svého času věnuje studiu a práci v rodinné firmě, ale rád pracuje také třeba na zahradě.

Lukáše znepokojuje nízká úroveň finanční gramotnosti některých lidí. „Velká část lidí si třeba neumí spočítat ani obyčejný úrok. S panem Nidetzkým jsme například mluvili o směnárnách, protože ČNB má na starost dohled nad nimi. Říkal, že lidé si často stěžují, že si vyměnili peníze ve směnárně za nevýhodný kurz. Jenže ČNB hlídá pouze proces jako takový – to, aby pracovník směnárny vydal zákazníkovi příslušné potvrzení. Samotný kurz ohlídat nemůže. To je na zákazníkovi, aby si sám zjistil, zda je výhodný nebo ne. Nikdo – stát ani národní banka – nemůže žádného spotřebitele stoprocentně ochránit, pokud nemá alespoň základní znalosti a neví, co je pro něj výhodné a co ne. A právě v tomto dle mého názoru spočívá důležitost finanční gramotnosti,“ podotýká Lukáš.

A co mu den v ČNB přinesl? „Diskuze se jmenovanými třemi osobnostmi byla určitě něco, co nemám možnost prožít každý den. Dozvěděl jsem se, jaký názor mají na některé věci, a byla to cenná zkušenost i nezapomenutelný zážitek. A příští rok bych se určitě zase rád Ekonomické olympiády zúčastnil,“ tvrdí mladík, který se také zajímá o politické dění, a proto se letos těší na říjnové volby, kdy bude nejen poprvé volit, ale také se stane členem volební komise.

Galerie k článku

V galerii guvernérů. Foto archiv L. NezvalaLukáš Nezval s viceguvernérem ČNB Mojmírem Hamplem. Foto archiv L. NezvalaLukáš Nezval s členem rady ČNB Tomášem Nidetzkým. Foto archiv L. NezvalaPromítání filmu o výrobě tísícikoruny v expozici ČNB. Foto archiv L. Nezvala
Lukáš Nezval s guvernérem ČNB Jiřím Rusnokem. Foto archiv L. Nezvala

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509