Dnes je saturday, 04. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Studenti boskovické Citroënky byli na jazykovém pobytu v Anglii

18.10.2015 16:01 | Původní vydání | Kabinet angličtiny, SŠ André Citroëna Boskovice

BOSKOVICE - Pětatřicet studentů – budoucích maturantů Střední školy André Citroëna Boskovice se minulý měsíc zúčastnilo studijně poznávacího pobytu ve Velké Británii. Během sedmi dní studenti absolvovali výuku v rozsahu devíti hodin, která byla organizovaná institucí Oxford Learning Home Stays. 

Studenti boskovické Citroënky byli na jazykovém pobytu v Anglii
Studenti v Anglii. Foto archiv školy

Během výuky naši žáci diskutovali v angličtině na různá témata, vycházející zejména z požadavků státní maturitní zkoušky z anglického jazyka.

Celý pobyt byl realizován na základě Operačního programu EU - Vzdělávání pro konkurenceschopnost, tzv. Výzvy č. 56. Výuka zcela naplňovala cíle školního vzdělávacího programu naší školy. Žáci byli rozděleni do tří skupin, v rámci témat byla procvičována gramatika na úrovních B1 a B2 podle Evropského referenčního rámce, tzv. CEFR.

Během výuky byly použity různé metody práce s žáky, zejména skupinová výuka a v omezené míře také frontální výuka. Práce ve skupinách byla velmi často obohacena kooperativní výukou, což bylo velkých přínosem zejména pro slabší žáky, kteří tak měli možnost zdokonalovat se v jazykových dovednostech ve spolupráci se svými spolužáky. Studenti během výuky neměli zbytečné prostoje.

Mezi hlavní pozitiva jazykově-vzdělávacího pobytu bezesporu patřila profesionalita vyučujících Oxford Learning Home Stays, jejichž výuka byla perfektně promyšlená a velmi efektivní.  Další významné pozitivum bylo ubytování v anglických rodinách – studenti byli nuceni komunikovat anglicky i mimo výuku. Velkým studijním přínosem byly návštěvy významných míst Velké Británie, zejména pro následnou přípravu ke státní maturitní zkoušce nejenom z anglického jazyka, ale také z jazyka českého.

Mezi výletová místa, kam naši studenti zavítali, patřil Londýn, univerzitní město Oxford, rodiště W. Shakespeara Stratford nad Avonou, univerzitní město Bath, prehistorická památka zapsaná na seznam UNESCO Stonehenge a středověký hrad Warwick, založený Vilémem Dobyvatelem.

Věříme, že jazykový studijní pobyt byl pro naše žáky dostatečnou motivací v následné pečlivé přípravě ke státní maturitní zkoušce nejenom z cizího jazyka. 

                                                          Kabinet angličtiny, SŠ André Citroëna Boskovice

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509