Dnes je sunday, 28. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Supermarketů máme v Blansku až dost, říká organizátor petice

18.5.2016 10:22 | Původní vydání | Michal Záboj

BLANSKO - Od dubna se v Blansku podepisuje petice proti stavbě nové obchodní zóny, která má vzniknout místo skleníků u Svitavy. Požaduje, aby o plánu radnice a investora rozhodli obyvatelé v referendu. Jak podpisová akce pokračuje, upřesnil v rozhovoru jeden z jejích organizátorů Jan Střítecký.

Supermarketů máme v Blansku až dost, říká organizátor petice
Jan Střítecký. Foto Michal Záboj

Máte měsíc a půl od začátku petice. Když to zhodnotíte podle počtu podpisů, tak kolik lidí se už připojilo?

V současné době máme zhruba nějakých čtyři sta podpisů. Archy se ještě potulují někde po městě, takže je možné, že jich bude i trochu víc. Myslím, že akce je úspěšná v rámci možností. Prohlášení města o velkém penále, které by město platilo, kdyby od smluv o smlouvách budoucích muselo odstoupit, tak odradilo spoustu lidí od podpisu, byť sympatizují s tou peticí, byť nechtějí další supermarket Albert ve městě, byť by si tam představovali něco jiného, tak toto prohlášení je odradilo od podpisu.

Z čeho tak usuzujete?

Jednak na facebookových stránkách jsme měli reakce, že nás lidé sice podporují, ale už by se v Blansku další tři roky nic nepostavilo, nic by se nepodpořilo, a proto od petice dávají ruce pryč a nic nepodepisují. Někteří lidé, se kterými jsme mluvili, to vidí právě takto.

Ale petice nekončí?

Ne, určitě nekončí.

Když jste zmínil vyjádření města, co všechno by odstoupení od smluv znamenalo, má to být až několik desítek milionů korun, které by měla radnice platit investorovi, co na tato čísla říkáte?

My jsme situaci konzultovali s právní poradnou Franka Bolda, ale jednalo se spíše o obecnou analýzu situace, podrobnou analýzu smluv už jejich poradna neposkytuje. Ale co jsme prostudovali smlouvy sami, tak tato čísla jsou podle našeho názoru přehnaná, ve smlouvě se píše pět milionů pokuty a úhrada ušlého zisku maximálně do výše pět milionů a je otázka, zda v této fázi lze vůbec mluvit o ušlém zisku. Ani těch případných deset milionů není málo, pro město by i tato částka byla asi nepříjemná. Nicméně město podle nás ty pokuty záměrně nadsadilo a také občany dostatečně neinformovalo o samotném plánovaném projektu, který byl ve smlouvě poměrně podrobně popsán.

Kontaktoval vás někdo z vedení města? To byla jediná reakce z radnice na vaši petici, to vyčíslení penále, které by Blansko muselo platit?

To byla jediná reakce ze strany města, Nikdo se s námi nespojil. My máme v plánu petici začátkem června odevzdat. Domluvit si schůzku s představiteli města. Naše občanské sdružení plánuje přednést nějaké naše závěry městu.

Ta petice nekončí, ještě nějaký čas zbývá. Co kdyby se stalo a vy jste sehnali těch zhruba sedmnáct set podpisů, které jsou potřeba k vyvolání referenda? Jaký je vlastně váš cíl?

Základním cílem je, aby se zóna skleníků využila v nějakém veřejném zájmu. Je tam nejúrodnější půda v Blansku, kterou je škoda znehodnotit trvalou zástavbou. Může tam být park, komunitní zahrada, dětské hřiště, lezecká stěna, nějaké další sportoviště, něco co by přispělo k občanské vybavenosti Blanska. Samozřejmě ty vedlejší cíle petice jsou takové, že bychom byli rádi, aby petice byla signálem pro město, že při takto velkých projektech by bylo dobré lépe komunikovat s občany a hlavně aktivně. Použít nějaké ankety, sociální sítě. Blansko téměř vůbec nevyužívá Facebook ke komunikaci s občany. Prostě, aby se politici aktivně zajímali o to, co by občané uvítali, aby to s nimi prodiskutovali. Myslím si, že tato aktivita tady úplně chybí.

Jak byste tedy charakterizoval jednání vedení města směrem k veřejnosti?

Z mého pohledu bych to shrnul sloganem: Nerušit, vládneme. Ale samozřejmě jsou tady i věci, které se městu povedly, nechtěl bych za všechno jenom kritizovat. V tomto případě nám ale opravdu připadá, že město nechce být rušeno od záměru prodat ty pozemky developerovi, aby tam byl hypermarket a další obchody.

Tvrdíte, že pokud se místo skleníků postaví nová obchodní zóna, že to bude mít neblahý dopad na život ve městě? Co když ale město velikosti Blanska potřebuje další obchodní zónu?

Myslím si, že nepotřebuje. Do okresního města, a sám se tak vyjádřil jednatel M.S. Blanenská, nikdy nepůjde nějaký velký hobby market typu Bauhaus. Takže ty prvotní návrhy se ukázaly jako plané. A nepůjdou tam ani lukrativní obchody jako CA, HM, Reserved, New Yorker, to se nikdy nestane. Zvýší se rozhodně automobilová doprava, která už tak je ve městě dosti velká. Pro sportovce, kteří budou na Sportovním ostrově sportovat, to nebude rozhodně příjemné, protože pojedete třeba na inlinech nebo s kočárkem a po straně bude velké betonové parkoviště a haly, což rozhodně nepřispěje ke zkrášlení místa.

Určitě se ale najdou lidé, kteří novou obchodní zónu přivítají. Takto nakupovat patří k životnímu stylu části populace.

Myslím, že těch supermarketů, co se týká potravin máme v Blansku až dost. Vyjádřil se tak mimochodem před dvěma roky i pan starosta v Zrcadle. A hypermarket Albert bude zabírat největší plochu z těch obchodů – dle plánu asi 4500 metrů čtverečních, což je zhruba 43% zastavěného území. K životnímu stylu to patří, ale máme odsud dvacet minut Brno a všechny jeho nákupní zóny. Myslím si, že Blansko hlavně z celého plánovaného komplexu potřebuje možná tak dvacet procent toho, co se plánuje postavit.

Pokud petice nedostane dostatečný počet hlasů, myslíte, že i tak k něčemu přispěje?

Já myslím, že to rozhodně bude mít nějaký smysl. Jednak se o tom začalo mluvit a jednak by to mohlo být signálem pro město, aby s občany více komunikovalo. Myslím, že čtyř sta, pět set, šest set podpisů a spousta sympatizantů není malé číslo a představitelé města to musí vzít na vědomí. Jinak by se jim to mohlo vymstít.

Jak to myslíte vymstít?

Tvář Blanska se hodně mění tím, že se sem přistěhovávají mladí lidé často po studiích a z jiných koutů země, je tady perfektní provázanost na Brno. Ti lidé chtějí být aktivní, chtějí spoluutvářet město, kde budou žít. Pokud politická reprezentace nebude komunikovat s občany, tak myslím, že ta mladá generace dřív nebo později bude volit někoho jiného. Pokud tady bude nějaká strana či sdružení, které půjde do voleb, tak má šanci uspět. Těch nespokojených lidí je podle mne v Blansku dost.

Petice požaduje referendum o dalším supermarketu v Blansku


Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509