Dnes je saturday, 04. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Svárovská alej - ve hře je také posunutí silnice mimo stromořadí

24.2.2021 11:46 | Původní vydání | Radim Hruška

REGION - Plánovaná rekonstrukce silnice II/372 na Velkoopatovicku vyvolala emotivní reakce ze strany dvou táborů s odlišnými názory. Zatímco ochránci přírody by chtěli alej zachovat s co nejmenšími zásahy, okolní obce žádají dokončení projektu, který počítal s částečným vykácením vzrostlých lip. Silnice je totiž v havarijním stavu. A bude tak nutný kompromis. Vyplynulo to z jednání hejtmana Jana Grolicha s oběma stranami – starosty i autory petice proti kácení.

Svárovská alej - ve hře je také posunutí silnice mimo stromořadí
Svárovská alej. Foto mapy.cz - Michal Šich

„Tato silnice je potřeba opravit. V úvahu připadá ještě kompromisní varianta, u které by silnice byla v nejhorším úseku Svárovské aleje zúžena. Kácelo by se tak mnohem méně, pouze v místech pro vyhýbání aut. Musíme to ale důkladně zvážit, a hlavně si ujasnit, jestli při takové variantě dokážeme splnit podmínky projektu,“ představil možné východisko Jan Grolich.

Část stromů aleje, které se měly kácet, jsou podle dendrologického posudku ve špatném zdravotním stavu. Podle prvního náměstka hejtmana Lukáše Dubce byla nicméně v úvaze ještě další varianta – posunout část silnice bokem, aby se nemuselo kácet vůbec.

„Navrhujeme odklonění stávající komunikace v oblasti aleje nad její severní okraj. Alej doporučujeme po kvalitním ošetření ponechat dalšímu dlouholetému přirozenému růstu. Prostor stávající aleje je možné vyčlenit například jako část úseku mlatového cyklochodníku propojujícího obce Chlum a Svárov. Projekt rekonstrukce jedenáctikilometrové silnice je rozdělen na čtyři etapy. Předmětná alej se řeší až ve třetí etapě rekonstrukce a pravděpodobně bude k dispozici dostatečný prostor k vyřešení případného odkupu půdy v kritické části. Nechceme stavbu zdržet,” vysvětlil Lukáš Dubec.

„Plně rozumím potřebám místních obyvatel, kteří komunikaci denně užívají. Silnice je nyní opravdu ve špatném stavu a je prakticky nemožné vyhnout se protijedoucímu vozidlu. S ohledem na místní je nezbytné situaci řešit. Jižní Morava si současně nemůže dovolit bez nezpochybnitelného důvodu pokácet desítky zdravých vzrostlých stromů. Našli jsme realistické řešení, které budou moci akceptovat obě strany. S tím půjdu do pátečních jednání se starosty okolních obcí a hejtmanem,“ dodal náměstek Dubec.

Hejtman Grolich při návštěvě Velkých Opatovic uvedl, že by v budoucnu řady krajských silničářů měl rozšířit arborista, který bude při plánování dopravních staveb dohlížet na to, aby se kraj o dřeviny řádně staral.

„Ten člověk by měl s nadsázkou vědět o každém jihomoravském stromě a podílet se na přípravách dopravních staveb. Budou na to samozřejmě potřeba peníze, které Správě a údržbě silnic pošle kraj,“ dodal Jan Grolich.

V současné chvíli neumožňují stavbu silnice mezi městskými částmi Svárov a Chlum dvě důležitá řízení – stavební a povolovací řízení ke kácení. 

Krajský úřad kvůli odvolání zrušil v tomto týdnu rozhodnutí MÚ Boskovice o povolení stavby a kvůli formálním chybám jej vrátil k dalšímu projednání. Podobně rozhoduje i v povolovacím řízení ke kácení. Do těchto řízení státní správy podle zákona nesmějí samosprávy (radní obcí a kraje) vůbec zasahovat. Podle dotačních podmínek je nutné zahájit stavbu nejpozději letos v září.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509