Dnes je sunday, 28. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Trasa R43 povede dál od Sudic, obec se dohodla s krajem

25.8.2014 16:57 | Původní vydání | Michal Záboj

Sudice – Sudicím se podařilo najít trasu budoucí rychlostní silnice R43. S krajem se tamní radnice dohodla, že komunikace povede dál od obce. Původně přitom byla zakreslena jen kousek od zástavby.

Trasa R43 povede dál od Sudic, obec se dohodla s krajem
Ilustrační foto rsd.cz

Sudice se před lety připojily k žalobě obcí proti krajským zásadám územního rozvoje, které Nejvyšší správní soud nakonec vyhověl a dokument zrušil. Projektanti původně rychlostní silnici navrhli přesně do míst, kde měla před sedmdesáti roky vést dálnice Vídeň – Vratislav.

„Podle původní varianty měla být silnice v trase takzvané Hitlerovy dálnice. To znamená, že by kolem Sudic vedla na náspu v úrovni střech domů v obci. To pro nás bylo nepřijatelné,“ vzpomněla sudická starostka Olga Dočkalová (nez.).

Vedení Jihomoravského kraje se podle ní teď poučilo. Obci nově nabídlo několik variant, kudy by silnice mohla vést. „Kraj pochopil, že bez komunikace s obcemi to nepůjde. Začal s námi vyjednávat a začali jsme hledat společnou variantu,“ podotkla starostka.

Sudičtí zastupitelé se nakonec přiklonili k trase silnice, která povede až za náspem. Val, který je pozůstatkem válečné stavby silnice, by pak měl zároveň sloužit jako protihluková stěna.

Nové varianty pro vedení R43 kraj nabídnul také kolem Chrudichrom, které se se před lety rovněž připojily k žalobě obcí na krajský územní plán. Jednání posunula přípravu stavby. Pro rychlostní silnici v části Boskovicka už existuje územní studie.

„Jihomoravský kraj pořídil Územní studii R43 v úseku Svitávka – Sudice, která prověřovala průchod územím i u obcí Chrudichromy a Sudice, samozřejmě za účasti obou obcí. Výsledkem studie je vymezení  koridoru pro R43 jak pro krajské Zásady územního rozvoje, tak pro územní plány,“ uvedl Petr Holeček z Jihomoravského krajského úřadu s tím, že na novém celokrajském územním plánu se stále pracuje.

O stavbu se zajímal premiér i ministr

O přípravě stavby R43 nedávno jednali ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Výsledkem bylo, že by se mohlo začít i bez platných krajských Zásad územního rozvoje. Samostatný dokument by vznikl pro severní část silnice R43 z Pardubického k Jihomoravskému kraji.

Urychlení stavby letos na jaře slíbil při návštěvě Blanska premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Předseda vlády uvedl, že stavba je stále zařazena mezi strategické cíle vlády a čeká ji revize. Konkrétní termín, kdy by se mohlo začít stavět, neupřesnil. Předchozí vlády uváděly, že stavba bude zahájena nejdříve po roce 2025.

Stavba rychlostní silnice R43 by mohla začít na Boskovicku

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509