Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



U blanenské nemocnice je nejnovější babybox v tuzemsku

3.3.2018 3:48 | Původní vydání | Martin Jelínek

BLANSKO - Nejnovější babybox v republice, do něhož mohou maminky těsně po případném utajeném porodu odevzdat své nechtěné dítě do péče zdravotníků, je v Blansku. Nainstalovaný je na budově zdravotnické záchranné služby. Jeho pořízení přišlo na tři sta tisíc korun, které se podařilo zajistit především od soukromých dárců.

U blanenské nemocnice je nejnovější babybox v tuzemsku
Babybox u blanenské nemocnice. Foto Martin Jelínek

„Osobním dopisem s žádostí o finanční pomoc jsem kvůli vybudování blanenského babyboxu obeslal 2 400 lidí. Naštěstí mnozí z nich podali pomocnou ruku. Pokud bude výsledkem jen jeden jediný zachráněný život dítěte, tak to má smysl,“ řekl Zrcadlu propagátor babyboxů Ludvík Hess.

Blansko bylo podle něj posledním okresním městem na jižní Moravě, kde toto zařízení scházelo. Připustil, že si nepamatuje na žádný případ odloženého dítěte z Blanenska či Boskovicka, přesto má prý instalace tohoto zařízení smysl. Přál by si jej i pro Boskovice.

Babyboxy v Čechách a na Moravě již zachránily život 164 dětem, o které se jejich matky po utajeném porodu nechtěly nebo z nejrůznějších důvodů prostě nemohly postarat. Box je speciální zařízení, do něhož lze anonymně odložit novorozence. Po uzavření dvířek jsou okamžitě aktivováni zdravotníci. Dítě si převezmou, vyšetří jej, poskytnou mu první pomoc a přivolají sociální pracovníky. Jejich úkolem je pak najít pro novorozence náhradní rodiče.

První babyboxy byly v Česku uvedeny do provozu v Praze a v Brně v roce 2005. V Brně je toto zařízení v Nemocnici milosrdných zařízení a dosud do něj bylo odloženo 16 dětí. Ve Vyškově byli do babyboxu odloženi čtyři novorozenci. Zatím nemusela být využita žádná z těchto zařízení, která jsou již několik let v provozu ve Znojmě, Břeclavi a v Hodoníně. Další babyboxy chce Hess pořídit na Moravě pro města Vsetín a Jeseník.

„Blanenský babybox je zhotovený z antikorového plechu, jeho dvoukřídlá dvířka se otvírají automaticky a po vložení děťátka a aktivaci senzoru se zcela samočinně zavřou. Ručičky či nožičky děťátka jsou chráněny proti kolizi s dvířky fotobuňkami. Vnitřní prostor bedýnky je klimatizován. Babybox je opatřen náhradním zdrojem energie a napojen mnohonásobně jištěnou signalizací na stálou službu a na mobilní telefony,“ zdůraznil Hess.

Podle něj se jasně ukázalo, že babyboxy mají svůj smysl. „Ať už jsou pohnutky matek k odložení dítěte jakékoli, pro nás je hlavní, že je o děťátko kvalitně a rychle postaráno, že je jeho zdraví i život v bezpečí. Babyboxy dávají těmto dětem, které možná přišly na svět nechtěně, pomyslně vkročit do života ještě jednou a já pevně věřím, že již šťastnou nohou,“ doplnil propagátor babyboxů.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509