Dnes je monday, 06. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



U rájeckého zámku bude parkování zdarma, jeho bránu čeká oprava

25.3.2016 5:10 | Původní vydání | Michal Záboj

RÁJEC NAD SVITAVOU - Rájecký zámek o velikonočních svátcích zve na slavnostně vyzdobené interiéry. Během hlavní sezony se pak návštěvníci mohou těšit na tradiční akce, novinky v interiérech anebo výstavu o Hugo Františkovi Salmovi.  

U rájeckého zámku bude parkování zdarma, jeho bránu čeká oprava
Rájecký zámek. Foto Michal Záboj

Prolog letošní sezony ale obstarala výstava o kamélií v přízemí zámku. Během několika dnů ji navštívilo na deset tisíc lidí, což je dosavadní rekord. Kamélie se na zámku objeví i během následujícího víkendu.

„Zámek otevřeme od pátku 25. března do pondělí 28. března. V interiérech budou nainstalovány ještě některé z velkých keřů kamélií a samozřejmostí bude i velikonoční výzdoba,“ uvedla rájecká kastelánka Jana Kopecká.

Během roku pak správa zámku chystá tradiční akce, jako jsou Svatojánské kvítí, Rájecké jiřinky nebo noční prohlídky. Na státní svátky 1. a 8. května budou zpřístupněny některé běžně uzavřené prostory.

„Chystáme také velkou výstavu o Hugo Františku Salmovi, který má letos výročí narození i úmrtí. Byl to velmi významný představitel rodu Salmů, osvícenec a humanista a zakladatel několika podniků. Výstava bude v zámecké kapli a přilehlých prostorách,“ upřesnila kastelánka s tím, že vernisáž expozice se uskuteční 16. června v šestnáct hodin.

Do expozic letos přibydou dva významné předměty. Jedním z nich v květnu bude restaurovaný obraz někdejší majitelky panství Karolíny z Roggendorfu. V kabinetu rytin se pak objeví kulečník, který dosud byl na zámku ve Vranově nad Dyjí.

Návštěvníci letos pocítí také změny v mimo samotný zámek. Viditelné bude třeba to, že budou mít parkování zdarma. Změní se také nájemce restaurace, která projde rekonstrukcí. Monumentální zámeckou bránu pak čeká restaurování.

„Je to velmi cenné jako litinové dílo a kovářská práce. Opravovat se bude jednak také její zděná část. Na samotnou bránu budou doplněny ozdoby a erb Salmů, které byly před lety kvůli havarijnímu stavu odstraněny,“ podotkla Jana Kopecká.

Významné novinky se dočkají také návštěvníci zámeckého parku. Na místě bývalého tenisového kurtu v lokalitě u krbu bude upravena pikniková loučka, kde si budou lidé moci rozbalit deky a legálně relaxovat.

Dnešní rájecký zámek nechal na místě původního vyhořelého objektu v letech 1763-1769 vystavět Antonín Karel ze Salm-Reiffercheidtu. Stavba podle plánů italského architekta francouzského původu Isidora Amanda Marcela Canevala je ve stylu rokokového klasicismu. Zámek si loni prohlédlo asi pětadvacet tisíc návštěvníků.

Galerie k článku

Rájecký zámek. Foto Michal ZábojBrána rájeckého zámku. Foto Michal Záboj

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509