Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Ústavní soud potvrdil omluvu pro dcery šlechtice Huga Salma

27.9.2017 5:05 | Původní vydání | Michal Záboj

BLANSKO, BRNO - Bývalá ředitelka blanenského muzea Eva Nečasová se má omluvit za výroky na adresu někdejšího majitele rájeckého panství knížete Huga Salm-Reifferscheidta. Rozhodl o tom Ústavní soud.

Ústavní soud potvrdil omluvu pro dcery šlechtice Huga Salma
Zámek v Rájci nad Svitavou - sídlo rodu Salmů. Foto Michal Záboj

Na něj se Eva Nečasová obrátila se stížností proti usnesení Nejvyššího soudu, který potvrdil rozsudek Vrchního soudu v Olomouci. Žalobu na badatelku podaly dcery Huga Salma.

Nelíbilo se jim, co Nečasová o jejich před šedesáti lety zesnulém otci napsala v knize Cui bono restituce?. Původně žalovaly patnáct výroků. Podle Ústavního soudu se má historička omluvit ale jen za dva z nich.

V publikaci napsala, že vyplněním přihlášky k říšskoněmeckému občanství se Hugo Salm za války dopustil činu blízkého vlastizradě, a srovnala nikdy neuskutečněný poválečný proces se Salmem k osudu vůdce nacistů Hitlerovi.

„Přirovnání k jedné z nejodpudivějších postav moderní historie musí být, byť jen v náznaku, urážlivé pro každého a nelze se proto divit dcerám zemřelého Huga Salma-Reifferscheidta, že se jich tento „hodnotící soud“ stěžovatelky dotkl. V případě druhého výroku stěžovatelka vyplnění žádosti Fragebogen jednoznačně označila za vlastizrádné jednání, za které se po válce popravovalo, což jí bylo nepochybně známo, aniž by kdy byly prokazatelně osvětleny důvody, pro které Hugo Salm-Reifferscheidt předmětnou žádost vyplnil,“ uvedl ve svém výroku Ústavní soud.

Eva Nečasová v knize doslova napsala: „Použijeme-li logiku, kterou se správní orgán ve věci Salmova údajného neprovinění řídil, dospějeme k šokujícímu závěru. Na otázku: „Provinil se Adolf Hitler svými činy proti lidstvu?“ musíme totiž odpovědět: „nikoliv, neprovinil, protože zemřel dříve, než nad ním Norimberský soud mohl vynést rozsudek“ a „Vyplnění žádosti (Fragebogen o udělení občanství H. Salmem) je možné označit za čin blízký vlastizradě“.

Ústavní soud konstatoval, že považuje uvedené výroky za problematické i s ohledem na fakt, že byly vyřčeny dlouho po smrti Huga Salm-Reifferscheidta, za situace, kdy je těžké nalézt věrohodné důkazy, které by byly způsobilé ochránit jeho jméno, pohnutky jeho chování a prokázat, zda byl osobou hodnou odsouzení, anebo naopak svým jednáním poskytl pomoc a ochranu třetím osobám.

„Ústavní soud proto pokládá za samozřejmé, že svoboda vědeckého bádání má své hranice a končí tam, kde koliduje s jinými ústavními právy; přirozeným korektivem svobody vědeckého bádání jsou také etické normy. V posuzovaném případě Ústavní soud sdílí závěry obecných soudů, že stěžovatelka meze ochrany svobody vědeckého bádání překročila,“ pokračoval Ústavní soud. Více zde.

Salmové patřili k nejvýznamnějším šlechtickým rodům na Moravě. Na Blanensku vlastnili tisíce hektarů půdy a řadu nemovitostí včetně zámků v Blansku a Rájci nad Svitavou. Hugo Salm se už před válkou při sčítání přihlásil k německé národnosti a za druhé světové války k říšskoněmeckému občanství.

Po válce Salm požádal o navrácení československé občanství. Zemřel ale dříve, než úřady mohly jeho žádost rozhodnout. Krátce po své smrti pak obdržel pouze prozatímní osvědčení o zachování občanství. V řízení pokračovalo po téměř šedesáti letech české ministerstvo vnitra. Udělení občanství Hugo Salmovi ale zamítlo. Potomkům šlechtického rodu už dříve úřady vydaly několik set hektarů lesních pozemků na Blanensku.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509