Dnes je sunday, 28. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



V Boskovicích se parkuje za korunu, v Blansku řidiči dál platí

10.1.2014 11:33 | Původní vydání 7.1.2014 6:00 | Michal Záboj | Vyšlo v číslo 01 2014
Blanensko a Boskovicko - Boskovice prvního ledna zavedly po celém městě první půlhodinu parkování za jednu korunu. Podobný systém už loni radnice spustila na hlavním Masarykově náměstí. 
V Boskovicích se parkuje za korunu, v Blansku řidiči dál platí
Ilustrační foto Radim Hruška
Na městských parkovištích v Boskovicích stačí do automatu vhodit korunu a řidiči mohou odstavit auto na třicet minut. Většina změnu uvítala. „Půlhodina k vyřízení bohatě stačí, takže proč platit deset korun třeba za pět za deset minut?,“ říká muž, který si právě vyzvedl parkovací lístek. „Je to tak lepší. Když si potřebujete jen něco vyřídit, tak víte, že nejste ve stresu, jestli jde policie nebo ne,“ dodává další řidička.
Půlhodinu parkování zdarma na Masarykově náměstí Boskovičtí zavedli už od loňského června. Město tak chtělo vyjít vstříc majitelům obchodů, restaurací a dalších provozoven, kteří si stěžovali na vylidňování centra. „Já si myslím, že to je dobrý nápad a určitě to je ve prospěch věci,“ podotýká Radim Petrů, který má na náměstí obchod se sportovními potřebami.
Boskovická radnice chtěla ale srovnat podmínky také na ostatních parkovištích ve městě. Kvůli tomu zavedla půlhodinové stání za korunu. „Podnikatelé a živnostníci nejsou jen na Masarykově náměstí. Jsou i v širším centru, kde jsou parkovací automaty,“ říká starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek s tím, že další čas za stání řidiči zaplatí podle ceníku. I tak město počítá s výpadkem příjmů z parkování v jeho firmě Služby Boskovice. „Se ztrátou nebo spíš s nevybráním jistých částek si prostě musí služby ve spojení s majitelem a městem Boskovice poradit a poradíme si s tím,“ dodává starosta.
Podobný systém jako v Boskovicích zavede letos také Olešnice, kde se zatím v centru parkuje zdarma. Tam má radnice ke změnám úplně jiný důvod. ­Sedmdesátku stání na náměstí tam blokují auta lidí, kteří z města odjíždějí autobusy do zaměstnání. „Tato auta blokují parkování návštěvníkům místních obchodů,“ popisuje olešnický starosta Zdeněk Peša. 
Město tak nejspíš už na jaře zavede na náměstí Míru placené parkování. První půlhodinu ale budou mít řidiči zdarma. Zároveň město nabídne lidem, kteří v centru nechávají svá auta a cestují pak dál za zaměstnáním, odstavné parkoviště. „Chceme jim vyjít vstříc. Když přinesou potvrzení, že jsou zaměstnáni, tak jim nabídneme odstavné parkoviště za nákupním střediskem. Bude sloužit právě a jenom těmto řidičům, kteří využívají Olešnice jako místa přestupu na integrovaný dopravní systém,“ dodává starosta Peša. 
V Blansku o podobné změně zatím neuvažují. Řidiči v centru budou i nadále za parkování platit. „Kdyby ta první půlhodina byla zdarma, tak moc nevěřím, že by to nějak výrazně zvedlo návštěvnost v obchodech v centru města,“ říká blanenský místostarosta Jiří Crha. 
Ročně městská firma Služby Blansko, která se o parkovací automaty stará, vybere 1,6 miliónu korun. Město ale příští rok postaví nové parkoviště u železničního nádraží. Stání tam podle místostarosty Crhy bude bezplatné, stejně jako na novém parkovišti u akvaparku. „U akvaparku počítáme, že by to bylo v sezóně. U vlakového nádraží zase chceme podporovat lidí, kteří dojíždějí z Blanska do zaměstnání.“ 
Ostatní města v okrese nabízejí parkování v centrech zdarma. Před časem pouze Letovice uvažovaly o zpoplatnění stání na Masarykově náměstí. Záměr ale zatím naráží na to, že městu se nepodařilo postavit plánované odstavné parkoviště. 

Ceny za parkování osobního automobilu
Blansko: 10 korun za každou započatou hodinu 
Boskovice: 1 koruna za první půlhodinu, druhá půlhodina 10 korun, každá další započatá hodina 5 – 20 korun podle místa.
Letovice: zdarma
Rájec-Jestřebí: zdarma
Adamov: zdarma
Velké Opatovice: zdarma
Kunštát: zdarma
Olešnice: zdarma, v průběhu roku pak první půlhodina zdarma, poplatek za další čas zatím nebyl stanoven

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509