Dnes je saturday, 18. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



V Šebetově se pustí do nákladné úpravy zámeckého parku

19.2.2015 11:57 | Původní vydání | Radim Hruška

Šebetov - Dva miliony korun investují v Šebetově v letošním roce do regenerace tamního zámeckého parku. Práce budou cílit především na zlepšení bezpečnosti, protože řada stromů je již ve velmi špatném stavu. Více o této investiční akci i dalších plánech prozradil starosta obce Zdeněk Čížek (BEZPP). 

V Šebetově se pustí do nákladné úpravy zámeckého parku
Zámecký park. Ilustrační foto www.sebetov.cz

Co všechno se v parku bude provádět?

Chystáme se realizovat úpravy v hodnotě zhruba dvou miliónů korun. Nejdražší budou výškové práce. Dotace byla přidělena koncem loňského roku a práce začnou v únoru či březnu. Snahou akce je provést zmlazení u stromů, u kterých to bude možné. V případě nebezpečných stromů, které už jsou v zoufalém stavu a praskají, se bude jednat o jejich odstraňování a nahrazování novými dřevinami. Předpokládá se také terénní srovnání, zasazení nových keřů a výsev nových trávníků. Snahou je zlepšit bezpečnost veřejnosti. Některé stromy už jsou hodně přerostlé a křehké a začínají usychat a rozlamovat se.

Stav stromů je velmi vážný. Proč se s regenerací nezačalo už dříve?

V parku jsme neprováděli žádné udržovací práce, protože v minulosti podléhal velice přísné památkové péči, která nedovolovala dělat prořezávky ani zmlazování a havarijní řezy. To se nyní změnilo. Park se nyní bere jako veřejná zeleň, která má nejen zkrášlovat, ale nesmí ani ohrožovat. V minulosti byl park považován za součást významného krajinného prvku v rámci zámeckého areálu. Dokonce se uvažovalo o tom, že by se areál měl uzavřít a nechat bez přístupu veřejnosti žít vlastním životem.

Zámecký park je ale pro dění v obci důležitý...

Určitě. V parku se pohybuje veřejnost s dětmi, hraje se tam malá kopaná, v parku pořádáme veškeré kulturní a společenské události obce, taneční zábavy apod. Také proto jsme se pustili do jeho obnovy. Za větrného počasí už tam totiž není bezpečno. V minulosti už byly případy, že silný vítr poslal několik větví k zemi. Řešení je nutné, protože zeleň už v parku není na okrasu, ale spíš ohrožuje lidi.

V Šebetově plánujete také investice týkající se vodovodu. Co budou obnášet?

Jedna z částí Šebetova, Kapouňata, má problémy s dodávkou pitné vody. Obec má svůj vlastní vodovodní přivaděč, řád i vodojem. Tento systém zabezpečuje Šebetov, ale Kapouňata, která jsou na kopci, mají vlastní systém. A ten už nestačí.

Jak se to bude řešit?

Rozhodli jsme se, že Kapouňata napojíme na vodovodní systém obce přes řízené tlakové pásmo, abychom tam dostali kvalitnější vodu a zabezpečili její stoprocentní dostatek. V Kapouňatech navíc funguje i koupaliště a kiosek, takže voda je tam potřeba. Máme vypracovanou projektovou dokumentaci na provedení propoje. Mimo to se bude řešit i odvod balastních vod, aby nezatěžovaly čistírnu odpadních vod. To znamená, že chceme balastní vody odvést mimo kanalizaci do zatrubněného potoka. Dokumentace na tento projekt se teprve dokončuje.

Jak budete akci financovat?

Samotný propoj má stát kolem milionu a čtvrt, řešení kanalizace pak zhruba dva a půl milionu korun. Je proto jasné, že bez dotace to nebudeme schopni řešit. Chceme proto využít nějaké možnosti dotací a skloubit obě akce dohromady. Na přípravách pracujeme už druhým rokem, teď se otevírají nějaké dotační možnosti, takže jakmile to půjde, tak o ně zažádáme. Zajistit dostatek pitné vody a vyřešit balastní vody v Kapouňatech beru jako jedno z hlavních témat aktuálního volebního období.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509