Dnes je friday, 03. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



VIDEO - Náklaďák na přejezdu v Rájci-Jestřebí prorazil závoru a ujel

5.8.2015 14:27 | Původní vydání | Michal Záboj

Rájec-Jestřebí - Stačilo málo a na železničním přejezdu v Rájci-Jestřebí mohlo dojít k podobné tragédii jako nedávno ve Studénce. Řidič nákladního auta tam na červenou vjel na koleje. Pod padajícími závorami se mu podařilo proklouznout až na poslední chvíli.

VIDEO - Náklaďák na přejezdu v Rájci-Jestřebí prorazil závoru a ujel
Nákladní auta na přejezdu. Zdroj video Policie ČR

Incident se odehrál minulý pátek 31. července. Na záznamu z kamery, která rájecký železniční přejezd sleduje, je vidět, jak přijíždí nákladní auto. V tu chvíli blikají výstražná červená světla.  Řidič na okamžik zastaví. Pak se ale rozhodne přejezd ještě projet.

„Jakmile však řidič na přejezd vjel, začaly se sklápět závory. Šofér je prorazil a ujel. Šetřením se nám podařilo tohoto řidiče zjistit a v současné chvíli je předvolaný na policii. Událost šetříme vzhledem k poškození závory jako dopravní nehodu. Tím, že řidič vjel na přejezd v době, kdy je to zakázáno, se dopustil přestupku,“ uvedla policejní mluvčí Alice Musilová. 

Řidiči nákladního auta teď hrozí bloková pokuta až do výše dva a půl tisíce korun nebo ve správním řízení sankce až do výše pěti tisíc korun. „K tomu náleží i patřičné bodové hodnocení, což je v tomto případě sedm bodů. Pokud se jedná o opakovaný přestupek, může správní orgán udělit řidiči zákaz řízení od jednoho do šesti měsíců,“ dodala mluvčí.

Podobné chování řidičů i chodců na železničním přejezdu v Rájci-Jestřebí nebývá výjimkou. Loni na podzim například kamera zachytila řidiče osobního auta, který vjel na koleje a za ním spadly závory. Srážce s přijíždějícím vlakem na poslední chvíli zabránila duchapřítomná kolemjdoucí, která závoru nadzvedla, a vozidlo mohlo vycouvat.

Minulý rok na začátku dubna rychlík na přejezdu v Rájci-Jestřebí zase málem srazil staršího muže, který přecházel kolejiště. Hrozivě vypadající situaci také zaznamenala kamera. Záběry pak obletěly celý svět. Jen na kanálu Zrcadla na Youtube je vidělo skoro milion lidí.

Neukáznění jsou chodci a řidiči ale často i na železničním přejezdu u zastávky Blansko-město. Na dodržování pravidel se tam policisté a strážníci blanenské městské policie zaměřili v úterý odpoledne. Během kontroly zjistili několik přestupků. „Sedm řidičů vjelo na železniční přejezd v době, kdy to bylo zakázáno. Předpisy porušil i jeden cyklista a deset chodců. Přestupky řešili policisté blokovou pokutou, čtyři řidiči se budou zodpovídat u správního orgánu,“ upřesnila policejní mluvčí Alice Musilová. 

Kravál a přihnal se rychlík, říká muž, kterého málem srazil vlak

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509