Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Ve Valchově mají novou náves

28.11.2012 1:10 | Původní vydání 27.11.2012 7:00 | Radim Hruška | Vyšlo v číslo 24 2012

Valchov - Obec Valchov je zase o něco krásnější. Podařilo se tam totiž dokončit rozsáhlý projekt Nová náves pro Valchov.

Ve Valchově mají novou náves
Foto archiv obce
Ten v sobě zahrnoval práce za více než dva miliony korun. Asi nejviditelnější jsou úpravy veřejných prostranství. Očím poněkud skryty pak zůstaly práce na třech mostech, u kterých se opravovaly opěrné zdi, základy, římsy a dostaly také nové zábradlí. 
„Kromě toho byl vybudován přechod pro chodce, nad který ještě přibude osvětlení, což by se mělo podařit ještě do konce letošního roku. U výjezdu z obce směrem na Žďárnou pak vzniklo místo pro přecházení. Podařilo se také vylepšit veřejné prostranství. Například jsme vysázeli čtyřicet stromů, odstranili náletové dřeviny a vyčistili koryto potoka. Podél něj pak vznikly zpevněné plochy, které budou časem prorůstat travou a je na nich umístěn mobiliář, jako lavičky, koše, informační tabule nebo plakátovací plochy. Vzniklo také místo pro příležitostné trhy. Podařilo se vybudovat i schody do vody, na kterých se dá posedět,“ popsala starostka Valchova Jindra Brožová. 
I když mají ve Valchově jednu velkou akci za sebou, nechtějí usnout na vavřínech. Už pro příští rok budou se zvelebování obce pokračovat. Připraven je nový projekt Na místu setkávání záleží, který se tentokrát zaměří na okolí staré školy. Na akci, který je rozpočtovaná na asi jeden a půl milionu korun, se podařilo získat dotaci z MAS Boskovicko Plus. 
„Jedná se o úpravu okolí bývalé školy, ve které se nachází například místní knihovna nebo klubovna hasičů. S budovou je spojena také hasičská zbrojnice. Část objektu, ve které hasiči sídlí, potřebuje opravit fasádu. Vznikla tak myšlenka upravit i okolí jako celek. Proto se budou provádět i restaurátorské práce na kříži, který stojí před školou. Je tam také zanedbaný kout, kde chceme vybudovat, nadneseně řečeno, geopark. Bude tam oddychová zóna s informačními tabulemi. Valchov je totiž vyhlášený tím, že tady v minulých stoletích probíhala těžba železné rudy a uhlí. To bychom chtěli přiblížit. Do budoucna by to mohlo být jedno ze zastavení naučné stezky vedoucí kolem obce,“ přiblížila Brožová s tím, že na zadní straně hasičské zbrojnice vyroste navíc horolezecká stěna, která bude sloužit jako herní prvek pro starší děti i jako výcviková pomůcka pro hasiče. Na místě přibudou i další herní prvky z recyklovaného materiálu.
Valchovští také připravují nový strategický dokument obce, který by měl nasměrovat její rozvoj na dalších zhruba deset let. V plánu je i zalesňování, ať už vytěžené plochy v Borkách nebo nových pozemků nad vodárnou. „Rozšířili bychom tak výměru obecního lesa, což je dobrou investicí do budoucna. Díky prostředkům, které ušetříme potom můžeme zachovat vysoký standard obecních akcí, zejména vstup pro občany zdarma, nulový poplatek za užívání víceúčelového hřiště pro Valchovské, obecní zájezdy a podobně,“ dodala Jindra Brožová.

Galerie k článku

Foto archiv obceFoto archiv obceFoto archiv obceFoto archiv obce
Foto archiv obceFoto archiv obceFoto archiv obceFoto archiv obce

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509