Dnes je monday, 06. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Víkend potěší milovníky historických aut a vlaků i tatínky

19.6.2014 18:00 | Původní vydání | Radim Hruška

Okres Blansko – Pokud nevíte, kam zamířit o víkendu, přinášíme vám několik tipů na zajímavé akce. Na své si přijdou příznivci historických vozidel a vlaků, příznivci hasičského sportu i milovníci historie. 

Víkend potěší milovníky historických aut a vlaků i tatínky
Ilustrační foto archiv

pátek 20. června

 

Veteráni se sjedou na blanenský zámek

Blansko a okolí budou od pátku do neděle hostit Veteran Tour Macocha. Akce nabídne orientační soutěž historických vozidel, ale také celou řadu doprovodných akcí na atraktivních místech po trase tohoto závodu. Už v pátek 20. června se od 15 do 19 hod. sjedou historická vozidla na zámku v Blansku, odkud v sobotu v 10 hod. slavnostně odstartuje tradiční závod Veteran Tour Macocha, který návštěvníky zavede do Moravského krasu, na Macochu nebo třeba pozve k prohlídce jeskyně Výpustek. Více informací na www.czechheroride.cz.

 

Ochutnávka pivních speciálů v Boskovicích

Boskovické muzeum zve v pátek od 16 hod. milovníky pěnivého moku na ochutnávku pivních speciálů. Akce se uskuteční v rámci výstavy Když se v Boskovicích vařilo pivo.


          

sobota 21. června

 

Nenechte si ujít projížďky parním vlakem nebo historickými autobusy

Sobota 21. a neděle 22. června bude patřit oslavám 10 let IDS Jihomoravského kraje. Během nich se můžete svézt parním vlakem, historickým autobusem po Blansku nebo zhlédnout výstavu historických nákladních aut a autobusu. Odjezdy parních vlaků:  z Brna do Blanska - Brno hl. n. 09:10, 11:10, 13:10 h – Adamov zastávka 09:31, 11:31, 13:31 h – Blansko 09:40, 10:40, 11:40 hodin.  Blansko 10:05, 12:05, 14:05 h – Adamov zastávka 10:20, 12:20, 14:20 h – Brno hl.n. 10:40, 12:40, 14:40 hodin. V sobotu bude na autobusovém nádraží od 09.30 do 14 hod. probíhat výstava historických nákladních automobilů Ford model AA a PRAGA RN, dopravce ZDAR a běžných autobusů ČAD Blansko. Historický okružní autobus po Blansku bude jezdit od 10 do 14 hod. Více na www.idsjmk.cz.

V Blansku si dají dostaveníčko majitelé škodovek

V sobotu na parkovišti u blanenského hotelu Dukla vyvrcholí letošní ročník Škoda srazu Moravský kras. Ve 13 hod. se tam odehraje závěrečná část srazu, tedy jízdy zručností a tzv. autosalon. V 16.30 hod. se pak začnou řadit na spanilou jízdu městem. Více informací na webu www.skodadobrodruh.cz.

Kunštátský zámek otevírá novou prohlídkovou trasu

Od sobotní třinácté hodiny si mohou všichni návštěvníci kunštátského zámku prohlédnout novou návštěvnickou trasu. Nová expozice představí vývoj kunštátského hradu, život ve středověku a rod pánů z Kunštátu.

V Adamově zahraje Spirituál kvintet

Sobotní odpoledne bude v Adamově vyhrazeno koncertu Spirituál kvintetu. Posluchači si budou moci vystoupení vychutnat v sále Městského kulturního střediska Adamov od 14.30 hod.

Mladí rybáři budou zápolit v Olešnici

Olešničtí rybáři zvou v sobotu všechny děti na rybářské závody na rybníku Jerichu. Prezentace závodníků bude od 7 hod., zápolit se začne o půl hodiny později. Zvodů se mohou zúčastnit také nerybáři.


 

neděle 22. června

Tátové budou slavit u boskovického zámeckého skleníku

V rámci Mezinárodního hudebního festivalu 13 měst Concentus Moraviae vypukne v neděli od 15 hodin v parku u Zámeckého skleníku v Boskovicích veselé odpoledne pro rodiny s dětmi. V rámci oslavy Dne otců se všichni mohou těšit na Dřevěné divadlo Jana Hrubce, cirkusovou školu Divadla KUFR, dětský dechový orchestr ZUŠ Boskovice, dětské folkové hudební skupiny Pružiny, Berušky ze Zušky a Veka, taneční vystoupení žáků ZUŠ Boskovice a koncert orchestru ZUŠ Boskovice. Připravena budou také zábavná stanoviště a děti si odnesou zajímavé ceny. Mohou si také zahopsat ve skákacím hradu a nechat si pomalovat obličej.

Hasiči se utkají v Paměticích

Další soutěž letošní Velké ceny Blanenska v požárním útoku se odehraje v neděli v Paměticích. Pamětický pohár zahájí v 11.30 hod. příjezd družstev, následovat bude porada velitelů a od 12 hod. začnou na trať vybíhat první soutěžící celky.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509