Dnes je saturday, 27. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Výrobce pervitinu musela zatknout zásahová jednotka

3.12.2013 14:48 | Původní vydání 26.11.2013 7:00 | Radim Hruška | Vyšlo v číslo 24 2013
Blansko - Husarský kousek se povedl blanenským policistům. Podařilo se jim totiž zatknout největšího výrobce a distributora pervitinu v blanenském okrese. Nešlo o snadnou práci, pachatel byl ozbrojený a jeho zatčení se proto odehrálo v režii Zásahové jednotky a Speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje. Dvaadvacetiletý muž následně skončil ve vazbě.
Výrobce pervitinu musela zatknout zásahová jednotka
Foto Policie ČR
„Jeho dopadení bylo velmi obtížné, protože muž z opatrnosti a strachu z odhalení vyráběl pervitin zpravidla venku. Vyhledával místa, odkud měl dobrý rozhled do širokého okolí, takže policisté měli velký problém se k němu v době vaření drogy dostat. Stejně tak velmi dobře schovával věci, které na výrobu drog potřeboval. Nechával je například na různých místech v bytovém domě nebo dokonce ve skrýších venku,“ uvedla blanenská policejní mluvčí Iva Šebková. 
Muž si takto obezřetně počínal zřejmě i proto, že byl již jednou za výrobu a distribuci omamných a psychotropních látek ve vazbě a byl za ni i odsouzen. Jakmile se ale vrátil z vazby, znovu potřeboval drogy jak pro svoji potřebu, tak i pro výdělek. Pervitin totiž muž prodával okruhu jemu dobře známých uživatelů. 
I samotné zadržení muže včetně dalších tří podezřelých osob, jež zatím nejsou trestně stíhané, nebylo jednoduché. Policisté při něm museli využít zásahové jednotky. Získali totiž informace o tom, že podezřelí u sebe mohou mít střelné zbraně, útočné nože a paralyzéry. Zároveň někteří z nich chovali psy bojových plemen. To se potvrdilo. Pachatel na policisty při zásahu poslal bojového psa. Ten byl natolik agresivní, že pokousal svého majitele.
„Odhalení takové trestné činnosti se pro nás stává stále náročnější, protože pachatelé, kteří se z poloviny rekrutují z řad recidivistů, jsou stále důmyslnější. V dnešní době už výrobci pervitinu nemají stálé místo u sebe doma nebo na chatě, ale stává se, že využívají mobilní varny. Například v autě má všechno potřebné vybavení, zajede na nějaké odlehlé místo – bývalý lom, opuštěné objekty apod. Pak uvaří potřebnou dávku a zmizí. Rozkrývání se stává náročnější a i tento případ nebyl výjimkou. Pachatel se snažil vařit na různých místech. Byl opatrný a měl různé skrýše,“ upřesnil zástupce vedoucího územního odboru Blansko – Vyškov Zdeněk Grénar. 
Dvaadvacetiletý muž, který byl hlavním výrobcem a distributorem pervitinu v regionu, čelí podezření ze spáchání trestného činu výroba a distribuce omamných a psychotropních látek. Policisté u něj zajistili asi jeden gram pervitinu a také náčiní a chemikálie potřebné na výrobu drogy. V současné době mu hrozí trest odnětí svobody až na 10 let.
Tento případ zároveň svědčí o tom, že síť výrobců a obchodníků s drogami bývá velmi dobře propojená. Hned následující týden totiž blanenští kriminalisté zadrželi ve Skalici nad Svitavou dalšího, třiatřicetiletého muže. A to přímo při předávání léků obsahujících pseudoefedrin, tedy látku potřebnou k výrobě pervitinu. Oba případy spojil fakt, že přítelkyně pachatelů byly sestry.
„I u tohoto muže, který už skončil ve vazbě, následovaly domovní prohlídky na několika místech blanenského okresu. První z nich v jeho bytě v Kunštátě, další ve skladu v Dolní Lhotě, na chatě v Blansku a také prohlídka jeho vozidla. Kriminalisté při nich našli kompletní varnu na výrobu pervitinu destilací, další část varny bez chemikálií a dále pak několik desítek gramů sušené marihuany. Vyrobený pervitin muž předával jemu dobře známým uživatelům, kteří potvrdili, že jím dodaný pervitin byl vysoké kvality. Muž je tak v současnosti podezřelý ze spáchání trestného činu nedovolená výroba a distribuce omamných a psychotropních látek. Za tento trestný čin může jít do vězení až na deset let,“ dodala Iva Šebková.
V letošním roce kriminalisté na Blanensku do 20. listopadu šetřili celkem šestnáct případů trestné činnosti související s drogami. Odhalili sedm varen a jednu pěstírnu konopí. V ostatních případech se jednalo o předání nebo prodej drog. Vloni bylo v regionu uzavřeno celkem patnáct případů této trestné činnosti, z toho bylo osm varen a jedna pěstírna.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509