Dnes je saturday, 27. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Výživová poradkyně Zuzana Šafářová se snaží sportovcům i veřejnosti ukázat správný životní styl

19.1.2012 13:47 | Původní vydání 10.1.2012 7:00 | | Vyšlo v číslo 01 2012

Benešov - Výživová poradkyně Zuzana Šafářová se problematice správného stravování věnuje více než deset let. Ve svém oboru je uznávaná, její služby kromě jiných využívá také její sestřenice, tenistka Lucie Šafářová, v našem regionu spolupracuje např. s úspěšnými bikery z týmu Moravec Benešov.

Výživová poradkyně Zuzana Šafářová se snaží sportovcům i veřejnosti ukázat správný životní styl
Zuzana Šafářová. Foto archiv
Jak jste se dostala k tomuto oboru?
Vždy jsem se snažila o jídle přemýšlet. Naučila jsem se naslouchat svému tělu, vypozorovat, co mně dělá dobře, co mi dodává energii a co mně naopak vadí. Četla jsem různé knížky, a pak jsem se dozvěděla o kurzu, který zaštiťoval mimo jiné i přednosta Kliniky sportovního lékařství 2. LF UK a Fakultní nemocnice v Motole a vědecký sekretář České společnosti tělovýchovného lékařství Jiří Radvanský. Přihlásila jsem se tam, původně jen abych si rozšířila svoje znalosti, ale postupem času jsem se výživovým poradenství začala živit. 

Vzpomenete si, jaké byly začátky?
Například správnou stravu a redukci váhy jsem zkoušela nejprve na svých kamarádkách. Několik z nich jsem úspěšně zhubla, a najednou mi moje kamarádky začaly posílat svoje kamarádky a okruh lidí se rozšiřoval. 

Největší záběr vaší práce tvoří tedy redukce váhy?
Ano. Situace je bohužel taková, že ženy chtějí redukovat váhu, ale nechtějí pro to nic moc udělat. Proto jsou mezi lidmi nejvíce rozšířené metody s různými pilulkami apod. Ženy jsou za to ochotny zaplatit neuvěřitelné částky, přitom většina těchto záležitostí má zdravotní rizika a navíc jen chvilkový účinek. Redukovat váhu bez odborných znalostí většinou vede k těžko odstranitelným chybám v podobě bludného kruhu opakovaných váhových ztrát a zpětného nabírání, tzv. jo-jo efektům, až po zdravotní následky a komplikace. Snažím se lidem ukázat zdravější životní styl, nejen stravu, ale i doporučit pohybové aktivity, saunu, otužování… 

Co se týká redukce váhy, popsaly se už stohy papírů. Jaké jsou vaše rady?
Jednoduché. Snídat, pravidelně jíst menší dávky vícekrát denně, pět až šest porcí, každé dvě a půl hodiny. Dopoledne včetně oběda sníst 60 procent celkového jídla dne. Zařadit více zeleniny. A hýbat se. Muži mají výhodu v tom, že hubnou snadněji než ženy. U nich to funguje tak, že když se přestanou večer přejídat a přidají si jeden dva fotbálky navíc, váha jde dolů. U ženských je to těžší. My jako Slovanky jsme přizpůsobované ukládat si energii. 

Jak tedy na to?
Začněte pohybem. Klientům říkám, nevytvářejte si překážky typu, začnu až budu mít nové tenisky, permanentku do fitka... Začněte ještě dnes. Cvičit lze i doma. Místo činek použijte konzervy, naplněné PET lahve, či pusťte si hudbu a tancujte. Během nezáživných TV reklam choďte nahoru dolů po schodech nebo klusejte na místě. Pořiďte si rotoped, při šlapání se dá číst i částečně pracovat. Hubne se při dlouhodobém pohybu a nižší zátěži, ideální je chůze. Dobrý je krokoměr. Udělejte deset tisíc kroků denně. Teď v zimě je to horší kvůli smogovým situacím, vyražte tedy na hory na běžky. Vše se počítá, místo výtahu použijte schody, vystupte o zastávku dříve a dojděte. Zaveďte si pravidelnost a nedovolte vnějším faktorům jako práci, TV nebo nakupování, aby vám to narušily. Nevymlouvejte se ani na počasí. Veďte si cvičební deník, abyste mohli posoudit pokrok. Vybírejte si různorodou činnost, abyste zabránili nudě, nebojte vyzkoušet něco nového. Chvalte se za úspěch. Každá klientka, kterou jsem přesvědčila k pohybové aktivitě, mi potvrdila, že začátky byly těžké, ale po určité době si na ni tak zvykla, že už bez ní nemůže být a má mnohem více energie. A co se týká jídla, začněte pravidelností, chystejte si svačinky, naučte se jídlo si nosit s sebou, lze zakoupit i malé termotašky. 

Je pro konzultaci nutný osobní kontakt?
Nezbytně nutné to není. Vhodné je to u složitějších případů, kdy je problém částečně i psychického rázu. 
Důležitou součástí vaší práce je sportovní výživa. Jak jsou na tom čeští sportovci. Myslím si, že tato oblast se stále hodně podceňuje. Sportovci tráví spoustu času samotným tréninkem, výběrem vybavení, ale stravu a pití moc neřeší.

Můžete být konkrétnější...
Ve světě existují tréninková centra, kde jsou sportovci pod dohledem dietologů, stravují se ve společných jídelnách. U nás se to často ponechává na samotném sportovci, který nemá znalosti a nevhodně se stravuje po restauracích. Začít by se přitom mělo už od nejmladšího věku. Není určitě správné, když přijdete na turnaj dětí a většina z nich má v ruce párek v rohlíku nebo chipsy. Pak přichází únava a zranění, které si málokdo spojí s nevhodnou stravou. 

Máme po vánočních svátcích. Můžete našim čtenářům poradit, jak zredukovat váhu po tomto pro naše tělo „náročném“ období?
Výborně funguje zásada rozdělení talíře. Na polovinu si naložte zeleninu. Druhou polovinu si rozdělte na dvě půlky – jedna půlka bude příloha (brambory, rýže, těstoviny) a druhá půlka bílkovinné jídlo, např. maso.

Čemu se máme vyhnout a čemu naopak dát přednost?
Vyhněte se krémovým polévkám. Dávejte přednost jídlům vařeným, dušeným v páře, grilovaným, pečeným nebo rychle osmahnutým a vyhněte se pokrmům označovaným jako fritovaná, smažená na pánvi, obalovaná v těstíčku nebo ve strouhance. Nejezte omáčky se sýrem, máslem nebo smetanou. Zálivky s trochou olivového oleje a octa jsou v pořádku. Jestliže nedokážete v restauraci odolat dezertu, podělte se o něj nebo si místo toho dejte café latte. V případě, že potřebujete ubrat na objemu jídla (máte po svátcích tzv. roztažený žaludek), zařaďte vlákninu (lze zakoupit např. v lékárně, ale i drogérii, naředí se s vodou nebo nízkotučným mlékem). Rozhodně nikdy úplně nevyřazujte ze stravy sacharidy, určité množství je potřeba, jinak tuky stejně nebudete pálit.

 
Co pití?
Pijte čaje - zelený, bílý, Maté, Rooibos, Pu-erh, raději sypané než v sáčku, pozor na vyloženě hubnoucí čaje, aby neobsahovaly sennu – projímavý účinek. Před hlavním jídlem užijte jablečný ocet (v lékárně lze zakoupit i v kapslích). Nepijte sladké nápoje, včetně džusů, pijte vodu, vůbec se nemusíte bát té z kohoutku, nejlépe s limetkou či citrónem. Vyřaďte alkohol, popř. omezte ho na občasnou konzumaci bílého vína. Pokud pijete kávu, nechejte si svůj oblíbený šálek před pohybovou aktivitou, podporuje uvolňování tuků. Kromě kávy můžete před pohybovou aktivitou vyzkoušet L-carnitin, na každého ale nefunguje, pokud ano, poznáte to tak, že vás zahřívá, více se potíte.

Teď v zimě půjdu lyžovat, na běžky, bruslit. Co potom jíst a pít?
Pokud chcete zredukovat váhu, hodinu po sportu doporučuji nejíst, nepít sladké nápoje, džusy a už vůbec ne alkohol, běží ještě spalování tuků. 

Mgr. Zuzana Šafářová

Vzdělání: Ostravská univerzita, Pedagogická fakulta, obor tělesná výchova – zeměpis. Výživový poradce a sportovní dietolog, vzdělávací kurz s akreditací MŠMT (MVDr. Ing. Miloslav Valenta, Doc. MUDr. Jiří Radvanský, CSc – Klinika tělovýchovného lékařství, 2. Lékařská fakulta Univerzity Karlovy). Prevence poruch příjmu potravy – správnou výživou proti anorexii a bulimii, seminář s akreditací MŠMT (Doc. MUDr. Pavel Urban, CSc., MUDr. Věra Kernová, Státní zdravotní ústav). Více na www.kondice-strava.cz.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509