Dnes je tuesday, 07. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Vzpomínky na minulost: Od továrny K. & R. Ježek po Adast III. díl

10.3.2016 4:52 | Původní vydání | Doc. Ing. Miroslav Buchta, CSc.

BLANSKO - V letošním roce to bude 170 let, co byl v Blansku položen základ ke  vzniku firmy K. & R. Ježek. Dnes však, bohužel, tato továrna jako taková neexistuje. Přesto si zaslouží připomenutí, a to nejen pro svoji dlouholetou historii, kdy prošla lepšími i horšími obdobími, změnami názvu a vlastníků, bohatým výrobním programem (od jednoduchých strojů ke strojům s elektronikou), ale i pro přínos československému i českému strojírenství.

Vzpomínky na minulost: Od továrny K. & R. Ježek po Adast III. díl
Pracovní porada. Foto archiv

O ADAMOVSKÝCH STROJÍRNÁCH ADAMOV

Vývoj a historie blanenského závodu Adamovských strojíren Adamov vyžaduje uvést několik zásadních či důležitých informací o mateřském podniku v Adamově. Takže stručně k historii:

údajně do poloviny 14. století je datován prvopočátek metalurgické výroby železa v Josefovském údolí či údolí řeky Svitavy. (Autor, jako zaměstnanec AS Adamov v letech 1958 až 1960, byl účastníkem oslav 600 let železářské a strojírenské výroby v Adamově v roce 1960),

1421 - první písemná zpráva o existenci hamrů na území Adamova,

1877 - zrušení výroby železa a počátek strojírenské výroby. Majitelem železáren byl v té době Jan II. z  Lichtenštejna,

1880 - pronájem adamovské továrny firmě Märky, Bromovský a Schulz z Hradce Králové,

1905 - vlastníkem se stává firma Bromovský, Schulz a Sohr,

1910 - spojení výše uvedené firmy s Pražskou akciovou společností,

1913 - mezi vlastníky přistupuje Škoda Plzeň,

1918 - nový vlastník - firma Daimlerovy motory, Vídeň, a to ještě před vyhlášením ČSR,

1921 - adamovský závod přebírá Akciová společnost pro stavbu strojů a mostů se sídlem v Praze,

1927 - majitelem adamovské továrny se stala brněnská Zbrojovka,

1929 - všechny akcie Adamova získal koncern Škoda Plzeň a podnik byl zařazen jako pobočný závod k firmě Novák a Jahn Praha,

1933 - s počátkem hrozby 2. světové války se mění výrobní program ve prospěch vojenské výroby a adamovský závod přechází pod přímou správu plzeňské Škodovky,

1939 - závod přechází pod německou správu a je začleněn do koncernu Hermann Göring Werke až do května 1945,

1950 - vznikají Škodovy závody Adamov, národní podnik,

1952 - změna jména na Adamovské strojírny, n. p., Adamov,

1953 - počátek výroby ofsetových strojů,

1958 - Adamovské strojírny se stávají vedoucím podnikem nové VHJ,

1961 - počátek výroby měrné a čerpací techniky,

1963 - mezi pobočné závody přechází blanenský závod,

1965 - vzniká oborové ředitelství trustu Závody všeobecného strojírenství (ZVS) Brno. Jedním z podniků trustu jsou i Adamovské strojírny Adamov,

1980 - z rozhodnutí vlády proběhla transformace ZVS Brno z trustové do koncernové formy, což se týkalo i adamovského podniku,

1. 7. 1989 vzniká státní podnik Adamovské strojírny, Adamov.

Pro orientaci uvádím, že do koncernu ZVS Brno patřily tyto podniky: Adamovské strojírny Adamov, Blanické strojírny Vlašim, Meopta Přerov, Kovolit Modřice, Strojosvit Krnov, Vlárské strojírny Slavičín, Zeveta Bojkovice, Zbrojovka Vsetín, Výzkumný a vývojový ústav Závodů všeobecného strojírenství Brno (VVÚ ZVS Brno), ZVS Dubnica nad Váhom a Chronotechna Šternberk.

Adamovské strojírny tvořily od jejich založení postupně tyto závody: základní závod v Adamově a pobočné závody: Nový Bor 1950 až 1955 (58), Humpolec 1952 až 1965, Dobruška 1958 až 1992, Polička 1956 (58) až 1992, Cvikov 1958 až 1992, Dubnica nad Váhom 1958 až 1968, Blansko 1963 až 1992, Hynčice 1988 až 1991.

Jak bylo uvedeno, výroba ofsetových strojů byla v Adamově zahájena v roce 1953. Tomu ovšem předcházela výroba v Lubech u Chebu od roku 1946, která přešla v roce 1950 do Zbrojovky Brno a odtud byla dokumentace předána do Adamova. První výrobky nesly označení Rominor (stolní provedení) a Zetaprint 30(stojanové provedení). Výroba Rominorů byla později zastavena a Zetaprinton byl po řadě konstrukčních změn přejmenován na Romayor (od r. 1957) a později se objevily stroje s označením Dominant (1967).

Od roku 1961 byla v Adamově zahájena výroba čerpací a měrné techniky, která byla převzata od pražské firmy HEFA. Tato firma byla založena v Praze již v roce 1924 podnikateli Ing. Hejdukem a Faixem. Jak vidíme, název vznikl spojením prvních slabik obou příjmení.

Výroba speciální techniky v Adamově začala již před 2. světovou válkou a přetrvala až do 90. let 20. století.

Z hlediska ekonomického přínosu byla před rokem 1989 nejlukrativnější výroba speciálu, z hlediska exportu výroba ofsetových strojů. Role speciální techniky a její konverze po roce 1989 se se vší pravděpodobností nepříznivě projevila v ekonomice podniku po roce 1990.

Na vysokou úroveň produkce adamovského závodu měla zásadní vliv plzeňská Škodovka prostřednictvím svých zaměstnanců, kteří byli do Adamova přeřazeni a přinesli tamní podnikové zvyky a dále to bylo zavedení formalizované výrobní a technické dokumentace, včetně technických norem.

Nelze zapomenout na to, že se v Adamově po druhé světové válce vyráběly mnohé vysoce náročné výrobky, např. kompresory, vlakové brzdy, naftové motory Slavia, náramkové hodinky, pneumatické prvky (sklíčidla, zvedáky, lisy aj.), tunelové pece, nakladače, ocelové konstrukce (např. střecha zimního stadionu v Brně za Lužánkami), navíječky cívek, stroje pro chemický průmysl, výlisky, výkovky, ložiskové kroužky a již zmíněné výrobky speciální techniky. V roce 1966 získal podnik Zlatou medaili Mezinárodního strojírenského veletrhu Brno za ofsetový stroj Romayor V  a v  roce 1981 za výdejní stojan Adast Adamat 1131.

A NYNÍ ZPĚT DO BLANSKA

V důsledku porevolučních změn se, po označení Adamovské strojírny, státní podnik, výrobní podnik Blansko, od roku 1990 stala blanenská továrna jednou z divizí Adamovských strojíren Adamov.

K 1. lednu 1993 byla z divize vytvořena samostatná akciová společnost (tzv. dceřiná) s názvem (obchodním jménem) ADAST Blansko. 100 % vlastníkem byly Adamovské strojírny Adamov. Adamovské strojírny Adamov se staly akciovou společností již 1. 5. 1992. K 1. 1. 1993 vznikla rovněž samostatná a.s. ADAST SYSTEMS, ve které zůstala výroba měrné a čerpací techniky.

Za zmínku stojí, že v rámci kuponové privatizace byly formálně i věcně z podniku Adamovské strojírny Adamov vyčleněny dřívější pobočné závody. Vznikly samostatné podniky Poličské strojírny Polička, Dobrušské strojírny Dobruška, později KBA – Grafitec Dobruška a Grafostroj Cvikov. Cvikov dopadl později podobně jako Blansko, Poličce se daří díky sortimentu a Dobruška funguje díky zahraničnímu kapitálu.

Transformace podniku i závodu na akciové společnosti byla důsledkem kuponové privatizace. Vlastně celá devadesátá léta minulého století byla obdobím nebývalého přerozdělování majetku, neopakovatelnou kumulací vzestupů a pádů, vzniků a zániků firem. Bohužel se to stalo jak podniku Adamov, tak i závodu Blansko, kde jsem byl v pracovním poměru v letech 1965 až 1980.

Došlo tedy ke změně vlastnictví a po formálním vzniku a. s. Adamovské strojírny Adamov se začali hlásit o slovo, v tomto případě o podíl na řízení, většinoví akcionáři.

Z  hlediska dalšího vývoje je důležitý březen 1993, kdy došlo k rekonstrukci prvního představenstva a první dozorčí rady a. s. Adamovské strojírny Adamov. Do představenstva nastoupili zástupci investičních fondů (pět osob) a do dozorčí rady dva zástupci bank. Investiční privatizační fondy získaly v kuponové privatizaci podniku Adamov 68 %, kdežto individuální investoři (včetně mě) jen 11 %.

Další významná změna v orgánech mateřské a. s. proběhla v březnu 1996, kdy na mimořádné valné hromadě se do představenstva prosadili zástupci s. r. o. STROJEXPORT-VIA (vybrané integrační akce). V představenstvu se objevily další osoby, které do té doby neměly k Adamovským strojírnám žádný vztah. V podnikovém časopise Směr v září 1996 píše tehdejší nový ředitel, že minulí majitelé způsobili ztrátu. A tak se v průběhu roku 1997 v představenstvu i managementu mateřské a. s. objevili další lidé, které tam dosadil většinový akcionář Strojexport. Ani ti neměli ke značce a k výrobnímu programu žádný vztah.

V roce 1988 bylo změněno obchodní jméno na ADAMOVSKÉ STROJÍRNY a.s. Adamov. V dalším použijeme zjednodušené pracovní označení ASA.

8. 3. 2002 byl vyhlášen konkurs na ASA a 6. 12. 2002 konkurs na ADAST Blansko, ve kterém měly AS Adamov již jen 52% podíl.

10. ledna 2003 koupila ASA firma Boardbright Management. Vyhrála výběrové řízení a byla pro tento účel založena (vytvořena) investiční skupinou Penta, dodnes významně působící na investičním trhu v ČR, ale i na Slovensku. Kupní cena byla 85 milionů korun. Obchodní jméno ASA bylo změněno na ADAST Adamov. V roce 2004 došlo ke zlepšení ekonomické situace, ale bylo to málo. Počátkem roku 2008 (únor) prodala Penta ADAST Adamov firmě J 23, a. s., jejíž název nikomu nic neříkal. Šlo evidentně o nevýrobní firmu. Ukončení činnosti ADASTu Adamov datujeme rokem 2009.

 A jak to bylo s ADASTem Blansko?

V únoru roku 2004 koupila ADAST Blansko firma Zanti, která patřila do brněnské investiční skupiny Jet Investment. Poté změnila jméno na Maxima Cutters Blansko. Převzala údajně 127! zaměstnanců.

V roce 2005 končí Maxima Cutters s výrobou řezaček a prameny uvádějí, že řezačky papíru bude vyrábět APOS Maxima, s. r. o., v areálu Metry Blansko, což se také stalo. Ale to je již jiná historie a firma. Takže uvedený rok budeme považovat fakticky za rok, v  němž končí historie námi popisované továrny.

A tak ze slavné značky ADAST nakonec zbyla jen a.s. ADAST SYSTEMS v areálu v Adamově, výrobce měrné a čerpací techniky, s počtem zaměstnanců lehce nad číslem 100.

VÝROBNÍ PROGRAM V BLANSKU PO ROCE 1989

Dále se vyráběly a trvale inovovaly řezačky papíru o šířce řezu 80 a 115 cm jak ve standardním provedení, tak i v provedení pro poloautomatický a automatický provoz. Koncem minulého století se vyráběla nová verze šířky 92 cm a vůbec poprvé se zavedla výroba řezaček šířky řezu 62 cm. Uvádí se, že do roku 2004 bylo celkem vyrobeno 26 000 kusů řezaček.

Významnou část produkce tvořila výroba součástí a skupin pro ofsetové tiskové stroje, které kompletovala mateřská akciová společnost. Byla to mechanická výroba veškerých druhů válců, montáž některých druhů válců, výroba bočnic, výroba laviček, výroba a montáž mycího zařízení a řada dalších různých součástí.

V  menším objemu byla prováděna výroba součástí pro tuzemské a zahraniční firmy.

V roce 1994 byla zavedena výroba vyvolávacích automatů na ofsetové tiskové desky. Výroba protlačovačky etiket s označením AGRIA 200 byla zahájena v roce 2000.

Na počátku tohoto století tvořily výrobní program v blanenském závodě: řezačky papíru, vyvolávací automaty tiskových ofsetových desek, protlačovačka etiket, výroba součástí a skupin pro Adamov a údajně až 35 % celkového objemu produkce činila kooperace pro zahraniční odběratele.

Od továrny K. & R. Ježek po Adast I. díl

Od továrny K. & R. Ježek po Adast II. díl

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509