Dnes je friday, 03. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Základní škola v Kunštátě získala Evropskou jazykovou cenu Label

16.10.2015 11:43 | Původní vydání | Ladislav Dostál

KUNŠTÁT - V uplynulých dvou letech žáci a učitelé kunštátské školy pracovali na projektu multilaterálního partnerství škol Comenius -  Hrdina v každém z nás aneb malými krůčky za lepší svět

Základní škola v Kunštátě získala Evropskou jazykovou cenu Label
Kunštátské učitelky Hana Marvanová a Zdena Michelové. Foto ZŠ Kunštát

Plnění náročných úkolů především pomáhalo žákům zdokonalit se v anglickém jazyce, který byl dorozumívacím jazykem celého partnerství mezi ZŠ Kunštát a základními školami z Norska, Polska a Slovenska. Žáci se seznamovali s institucí Nobelovy ceny za mír, zabývali se obsahem slov hrdinství a hrdina, důležitostí míru. Uvědomili si, že každý z nás může pomáhat ostatním, že je tato pomoc důležitá, přestože se může zdát, že se jedná o maličkosti.

Děti se přes zamýšlení nad obecnými pojmy, od celosvětově uznávaných osobností se dostaly k hledání hrdinů v nejbližším okolí, tedy doma a ve škole. Vyvrcholením celé práce bylo zapojení celé školy do charitativní akce – pomoci nemocnému Kubíčkovi, před tím i malé Lucince. Za tuto práci si dětí zaslouží velké poděkování a obdiv. Podařilo se jim vydělat deset tisíc Kč a nasbírat téměř 450 kg plastových víček.

Abychom dosáhli tak výjimečných výsledků, zapojili se žáci do nejrůznějších aktivit: psali příběhy, vytvářeli videoprezentace a návody, vyráběli vánoční a velikonoční dekorace, organizovali burzu hraček, pomáhali s vánočním jarmarkem, vařili a pekli, účastnili se Skypa konferencí či uspořádali školní Nobelovu cenu.

Žáci na projektu pracovali opravdu usilovně a s nadšením. Rozhodli jsme se proto přihlásit projekt do soutěže o Evropskou jazykovou cenu Label 2015, jejímž cílem je podporovat kvalitní inovační projekty z oblasti jazykového vzdělávání a prostřednictvím tohoto ocenění zajistit jejich větší publicitu. Každoročně jsou takto oceňovány výjimečné projekty v oblasti vzdělávání.
Evropská jazyková cena Label 2015 byla letos vyhlášena 23. února 2015. K termínu podávání přihlášek 30. dubna 2015 obdržel Dům zahraniční spolupráce (DZS) 45 přihlášek. Náš projekt se probojoval do finále, v němž se kunštátským učitelkám Haně Marvanové a Zdeně Michelové podařilo přesvědčit porotu o jeho výjimečnosti.  Byl vyhodnocen jako jeden ze sedmi, které cenu Label získaly.

Slavnostní předání cen proběhlo před několika dny v Praze na konferenci Kreativně k jazykové výuce. Zástupci oceněných škol diskutovali o svých projektech, obdrželi Evropské jazykové certifikáty a finanční odměnu v hodnotě 200 000,- Kč, kterou využijeme k modernizaci jazykové učebny a k nákupu učebních materiálů pro žáky.
Práce kunštátských žáků a učitelů byla na slavnostním setkání vysoce hodnocena, budila velkou pozornost, protože byla pestrá, náročná a bylo dosaženo opravdu pěkných výsledků.
Důležitá byla také podpora veřejnosti a spolupráce s rodiči. Tento mimořádný úspěch je tedy významným oceněním pro všechny, kterým záleží na rozvoji schopností našich dětí a na jejich výchově k lidskosti.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509