Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Zvířátka z Minifarmy v Drválovicích potěší malé i velké

9.9.2017 5:13 | Původní vydání | Marie Hasoňová

DRVÁLOVICE - Ovečku nebo kozu si někdy pohladil snad každý. Ale už jste si někdy hladili prasátko? Zkusit to můžete na Minifarmě v Drválovicích a možná uslyšíte, jak chrochtá blahem. Minifarma a Farma Drválovice sídlí v budovách bývalého JZD a je založena na chovu hospodářských zvířat pro potěšení lidem. 

Zvířátka z Minifarmy v Drválovicích potěší malé i velké
Minifarma v Drválovicích. Foto Marie Hasoňová

Ne pro maso nebo další produkty, ale pro radost z kontaktu se zvířecími mazlíčky a z příjemně stráveného času v souladu s přírodou. Minifarma nabízí poměrně široké spektrum aktivit, které se všechny točí kolem zvířat. Jednou z nich je mobilní minifarma.

„Mobilní výjezdová minifarma přijede za klientem na místo, které si určí,“ říká cvičitelka koní a psycholožka Katarína Holasová, která je autorkou nápadu. Podobný projekt viděla v Americe, a nadchnul ji. „Děti i dospělí mají možnost zhlédnout klasická hospodářská zvířata v jejich zmenšené velikosti, dozví se vše o jejich životě a péči o ně, pomazlí se s nimi, mohou je česat, hladit, čistit, vodit a na ponících se případně svézt,“ dodává.

Mobilní minifarma se hodí na různé akce, jako jsou dětské dny, jarmarky, firemní akce, ale také třeba na oslavu narozenin na vaší zahradě.

„Přijedeme na místo, postavíme ohrádku, do níž vpustíme mini zvířátka. Děti i dospělí mohou vstupovat dovnitř a strávit příjemné a zábavné chvíle. Po skončení akce vše vrátíme do původního stavu, místo vyčistíme a nikdo nepozná, že jsme tam byli,“ popisuje Holasová.

Zájemci mají také po předchozí domluvě možnost prohlídky statku v Drválovicích bez doprovodného programu zdarma. Mini zvířata se tam během dne volně procházejí po areálu a přilehlých pastvinách, takže je možné se s nimi pomazlit.

„Večer už jsou naučená, že jakmile se zatřese kbelíkem s krmením, všechna se seběhnou zpět,“ usmívá se zakladatelka farmy. A která zvířátka to tedy jsou? Koně, oslík, poníci, mini ovečky, mini kozičky, mini prasátka, mini kravičky.

Provozovatelé farmy věří, že díky zvířátkům mohou lidé porozumět lépe přírodě jako celku, ale hlavně sami sobě.

„Pocházím z Bratislavy, a proto vím, jak je kontakt s přírodou a zvířaty v dnešní uspěchané době vzácný a léčivý,“ zamýšlí se Holasová a dodává, že na farmu vybírají pouze klidná zvířata, u nichž mají jistotu, že dětem neublíží.

Minifarma plánuje v brzké době svoje druhé stanoviště na Blanensku v blízkosti Moravského krasu. Bude tak k dispozici školám i firmám z okolí a také turistům navštěvujícím tamní jeskyně.

Kromě Minifarmy statek nabízí další možnosti, a to jezdecký oddíl, animoterapie, dětské tábory či firemní teambuildingy.

„S dětmi po celý rok pracujeme v jezdeckém oddílu, který je zaměřen kromě klasického ježdění také na práci kolem koní a teoretickou výchovu. V rámci animoterapie se pak jedná o kontaktní terapii s miniaturními koníky. Naši malí terapeuti navštěvují pacienty a uživatele různých zařízení (děti, hendikepované nebo staré lidi) a už jen svoji přítomností jim zpříjemňují chvíle,“ vysvětluje Holasová, která věří v návrat k tradičním hodnotám prostřednictvím interaktivní farmářské zkušenosti.

Pro kolektivy zaměstnanců se hodí například lekce farmingu. Jsou druhem sociální rehabilitace na farmě a pomáhají zbavit se alespoň na chvíli každodenních starostí a stresu. Při čištění koní nebo při péči o malá zvířátka nikoho ani nenapadne pomyslet na mobilní telefon nebo počítač. Více informací o nabídce aktivit najdete na www.minifarma.cz

Galerie k článku

Minifarma v Drválovicích. Foto Marie HasoňováMinifarma v Drválovicích. Foto Marie HasoňováMinifarma v Drválovicích. Foto Marie HasoňováMinifarma v Drválovicích. Foto Marie Hasoňová
Minifarma v Drválovicích. Foto Marie HasoňováMinifarma v Drválovicích. Foto Marie HasoňováMinifarma v Drválovicích. Foto Marie HasoňováMinifarma v Drválovicích. Foto Marie Hasoňová
Minifarma v Drválovicích. Foto Marie HasoňováMinifarma v Drválovicích. Foto Marie HasoňováMinifarma v Drválovicích. Foto Marie Hasoňová

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509