Dnes je saturday, 27. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Stavba přestupního uzlu v Letovicích by mohla začít už brzy

8.10.2015 4:12 | Původní vydání | Radim Hruška

LETOVICE – Začátek stavby autobusového nádraží a parkoviště u letovického vlakového nádraží se zase o něco přiblížil. Letovičtí radní se už zabývali žádostí firmy Dopaz, která chce nádraží na svých pozemcích postavit. Zatím ale smlouvu o právu provedení stavby neschválili.

Stavba přestupního uzlu v Letovicích by mohla začít už brzy
V loňském roce probíhaly v místě terénní úpravy. Foto Radim Hruška

U vlakového nádraží má vyrůst koncový uzel IDS a parkoviště pro osobní auta. Firma Dopaz je připravena požádat o stavební povolení a začít nádraží co nejdříve stavět. Město by pak v místě vytvořilo parkoviště pro několik desítek vozidel. Vedení letovické radnice se ale snaží do akce zapojit Jihomoravský kraj, který měl stavbu uzlu IDS v plánu.

„Jihomoravský kraj nechal v minulosti zpracovat šest variant různě nákladných řešení koncového uzlu. Příprava stavby ale z jeho strany ustala. Nyní se snažíme o to, aby se kraj ke svému záměru vrátil a uzel vybudoval,“ uvedl letovický místostarosta Jiří Palbuchta (ČSSD).

Jak řekl, pokud se kraj k věci nevyjádří kladně, je firma Dopaz připravena ihned požádat o stavební povolení a zahájit vlastní stavbu. „Čekáme na vyjádření kraje. Pokud to toho nepůjde, tak budeme muset svolat mimořádné zasedání rady a snažit se tuto záležitost nějak vyřešit,“ řekl Palbuchta.

V místě by mělo vzniknout celkem devět zastávek autobusů a čtyři stání pro parkování autobusů v případě delší přestávky. Navíc se počítá se stavbou odbavovací budovy s informačním střediskem, sociálním zázemím a ubytováním pro řidiče autobusů.

Zatímco stavbu autobusového nádraží včetně příslušenství by hradila firma Dopaz, parkoviště pro osobní auta by stavělo město. „Na minulém zastupitelstvu jsme schválili záměr vybudovat parkoviště. V případě, že se kraj k věci nepostaví kladně, bude následovat druhý krok, a sice shánění potřebných finančních prostředků, výkup pozemků a další záležitosti,“ vypočítal Palbuchta.

Parkování autobusů a osobních aut u vlakového nádraží trápí Letovické již od založení integrovaného dopravního systému. „Lidé nyní parkují podél silnice u vlakového nádraží a dopravní situace je tam doslova neutěšená,“ dodal letovický místostarosta.

Se stavbou nádraží možná Letovickým pomůže soukromá firma

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509