Dnes je thursday, 02. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Vzdělávání zaměstnanců je nyní dostupnější díky dotační podpoře

25.6.2016 21:20 | Původní vydání | Radim Hruška

REGION – Stále více firem uvažuje o dalším vzdělávání svých zaměstnanců, které by pomohlo zvýšit produktivitu práce a umožnilo tak další rozvoj společnosti. Jednou z překážek často bývá nedostatek volných finančních prostředků. 

Vzdělávání zaměstnanců je nyní dostupnější díky dotační podpoře
Petr Nepustil. Foto archiv společnosti

Firmy mají nyní jedinečnou možnost využít dotačních titulů na podporu odborného profesního vzdělávání zaměstnanců. V programu pracovních úřadů POVEZ II mohou získat příspěvek na vzdělávání svých zaměstnanců v oblasti informačních technologií až pětaosmdesát procent z nákladů na vzdělávací aktivity a stoprocentní pokrytí mzdových nákladů po dobu účasti na vzdělávání.

Podle Petra Nepustila, vedoucího divize Kvalita a kvalifikace společnosti K-net Technical International Group, s.r.o., která se školením dlouhodobě zabývá, se nyní firmám naskýtá jedinečná příležitost zvýšit odborné znalosti svých zaměstnanců.

Jaké jsou v současné době možnosti, co se týká získání podpory na vzdělávání zaměstnanců v oblasti informačních technologií?

V tuto chvíli řešíme vzdělávání v oblasti IT ve dvou rovinách. Jednou z možností je projekt POVEZ II, který probíhá přes pracovní úřady, a je zaměřen na odborné vzdělávání. Druhou pak bude dotační program Ministerstva práce a sociálních věcí „Podnikové vzdělávání zaměstnanců“, který bude zaměřen na komplexní vzdělávání ve firmách a bude spuštěn v průběhu června na rozdíl od POVEZ II po časově omezené období.

Proč by se mělo vedení firem o tyto programy zajímat?

Představte si, že máte ve firmě člověka na určité pozici a potřebujete u něho zvýšit odbornost. Školení jsou účinná, ale často nákladná. Díky dotacím se ale náklady podstatně snižují. Například u programu POVEZ II zaplatí firma jen 15 % ceny vzdělávací aktivity, zbytek pokryje dotace a navíc až do výše 176 Kč/hod. včetně odvodů jsou nahrazeny mzdové náklady daného zaměstnance po dobu účasti na vzdělávání. POVEZ II je určen především na zlepšení znalostí v určité oblasti, která se váže na konkrétní pracovní pozici zaměstnance. V případě připravovaného programu Ministerstva práce a sociálních věcí pak půjde čerpat prostředky v podstatě na jakékoliv vzdělávání. Může se jednat například o zefektivnění práce s kancelářským balíkem Microsoft Office.

Vaše společnost se vzděláváním zabývá už několik let. Co všechno můžete firmám nabídnout?

Našim zákazníkům pomáháme s realizací školení nebo chcete-li vzděláváním v oblasti informačních technologií pro nejrůznější pozice a stupně administrativních pracovníků, manažarů a samozřejmě počítačových specialistů. Nabízíme i možnost poradenství při zpracování žádosti o dotaci a vedení projektu.

U každé firmy jsou vzdělávací potřeby individuální. My jsme tady pro společnosti, které se vzděláváním svých pracovníků rostou a chtějí tento svůj lidský kapitál posouvat stále dál, aby jeho výkonnost byla co nejvyšší, resp. aby jeho činnost byla co nejefektivnější. V některých případech se jedná o zlepšení manažerských dovedností, v jiných o zefektivnění práce s běžně používanými kancelářskými programy.

Vysoce hodnocené našimi klienty jsou školení v oblasti týmové práce. Představte si, že na projektu pracuje několik lidí, a ti si potřebují předávat různé tabulky, grafy, texty... V současné době vidíme ve firmách zbytečně komplikované posílání dat e-maily a další méně efektivní postupy. Přitom dnešní moderní kancelářské programy mají velké množství nástrojů, které umožňují například týmovou spolupráci nad dokumenty. Je škoda, že jak zaměstnavatelé, tak jejich lidé o nich nevědí, protože jejich použití je velmi snadné a intuitivní.

Mohou na zmíněné dotační programy dosáhnout i malé či střední firmy?

V podstatě může dotaci získat jakákoliv firma. Dotační programy jsou ale postavené tak, že menší firmy jsou zvýhodněné. Jen pro upřesnění malou firmou se označuje společnost do padesáti a střední do dvou set padesáti zaměstnanců.

Kromě samotného školení jste také schopni firmám zpracovat žádost, či vést celý projekt...?

V praxi se setkáváme u našich klientů s obavami již při vyslovení slova „dotace“. Tyto obavy jsou naštěstí většinou převzaté z informací poskytnutých někým jiným - neslyšíme často ve zprávách nebo od známých o tom, že někdo úspěšně použil veřejné prostředky. Proto se naše společnost rozhodla, že bude šířit výbornou zkušenost nejen našich klientů ale i nás samotných s dotačními projekty a plně podpoří přístup ke vzdělání pro všechny zájemce i poradenstvím, či vedením těchto projektů. Tedy od zpracování žádosti, přes řízení projektu až po jeho ukončení a závěrečné vyúčtování.

Společnost K-net působí v oblasti IT již více než dvacet let. Několik let se zabývá také odborným školením zaměstnanců, v posledních třech letech se zaměřuje také na vzdělávání tzv. „běžných uživatelů“. Jedním z posledních realizovaných projektů bylo zajištění dotací pro výuku pedagogů na školách v regionu. V rámci projektu proběhlo na sto padesát školení.

„Máme mnoho zkušeností a znalostí, které díky našemu dynamickému oboru neustále rozšiřujeme a prověřujeme v praxi. Rádi se o své poznatky dělíme a seznamujeme s nimi své posluchače tak, aby pro ně byly užitečné a jejich práce díky nim efektivnější. Rádi předáváme své dlouholeté zkušenosti a znalosti svým posluchačům tak, aby byla jejich práce díky nim efektivnější. Disponujeme bohatou nabídkou kurzů zaměřených na efektivní práci s IT, týmovou spolupráci a využití cloudových služeb,“ dodává Petr Nepustil. 

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509