Dnes je sunday, 28. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Žáci sloupské základní školy navštívili srbské město Kragujevac

17.5.2016 5:13 | Původní vydání | Marie Hasoňová

SLOUP, KRAGUJEVAC - Pětatřicet žáků ze Základní školy ve Sloupě zavítalo společně s několika učiteli do srbského města Kragujevac v rámci výměnného pobytu s tamní spřátelenou školou. Třídenní pobyt obohatil obě strany. 

Žáci sloupské základní školy navštívili srbské město Kragujevac
Školáci ze Sloupu v Srbsku. Foto archiv ZŠ Sloup

Spolupráce mezi oběma školami běží již osmým rokem. V jednom roce jedou vždy sloupští do Kragujevace, v druhém je tomu naopak. „Před osmi lety jsem uvažoval, že bychom mohli navázat kontakt s nějakou školou v zahraničí. A právě v tohle byla první nabídka. Kragujevac leží v regionu Šumadia, což je partnerský region Jihomoravského kraje,“ vysvětlil ředitel Základní školy ve Sloupě Pavel Dočekal.

Díky tomu na výměnné pobyty získává škola dotaci a děti mohou jet téměř zadarmo. „Když jedeme do Srbska, zaplatíme z dotací cestu autobusem, a když přijedou Srbové za námi, dostáváme peníze na doprovodný program,“ upřesnil Dočekal.

Kromě poznávání jiných národů je jedním z hlavních přínosů výměnných pobytů motivace ke studiu anglického jazyka, protože žáci se s tamními obyvateli dorozumívají především anglicky. Srbské děti z šestých ročníků jsou s angličtinou na úrovni našich středoškoláků. Vzniklo také mnoho mezinárodních přátelství.

„Srbština je podobná češtině, takže něco jsme si vzájemně rozuměli, ale jinak jsme mluvili anglicky. Teď si také s novou kamarádkou anglicky chatuji přes internet,“ řekla dvanáctiletá Stanislava. V Srbsku ji nejvíce překvapilo stravování. „Jí se tam podobné věci jako u nás, ale jinak se kombinují. Dají si třeba na jeden talíř párek, bramborovou kaši, vajíčko a housku, a zapíjejí to nějakým kyselým jogurtem. Housku přikusují ke všemu,“ popsala dívka.

Partnerská škola v Kragujevaci je mnohem větší než sloupská, má okolo devíti set žáků a šedesát až sedmdesát učitelů, kteří vyučují na směny. „Zaměřují se na spolupráci i s dalšími Evropskými zeměmi, což se jim vyplácí. Dostali se díky tomu do první desítky nejlepších škol v Srbsku. Znamená to pro ně mimo jiné to, že se do jejich školy jezdí učit kolegové z ostatních srbských škol. To si v našich českých poměrech neumím představit, ale tam to funguje,“ podotkl ředitel.

Spousta věcí v srbském školství funguje lépe za mnohem méně peněz než u nás, například centrálně zadávané přijímací zkoušky na střední školy. Na druhou stranu Srbové zatím ještě trochu bojují s inkluzí. O začlenění zdravotně postižených dětí do běžného školního kolektivu se sice snaží, ale osobní asistence je spíše jen na úrovni pomoci žákům nachystat učebnice. „V tom jsme dál a v příštím roce bychom jim chtěli předvést, jak u nás fungují pedagogičtí asistenti, protože jich na naší škole máme sedm,“ řekl Dočekal.

Žáci i učitelé navštívili i Bosnu a Hercegovinu, takže měli možnost poznat větší část Balkánu.  V Kragujevaci probíhaly slavnosti města, děti ze škol se představovaly v průvodu, byly tam rockové koncerty.

Přestože jsou Srbové nesrovnatelně chudší než západní země, vynikají svou štědrostí. „Rozdělili by se s vámi o poslední skývu chleba. Jako hostitelé jsou tam na vyšší úrovni než západní Evropa. Když přijedete třeba do Švýcarska, nikdo se nestará o to, aby vás po cestě pohostil. Srbové, kdyby měli další měsíc jíst suchý chleba, vám přichystají obrovskou hostinu,“ poznamenal ředitel. 

Do Sloupu přijela skupina dětí a učitelů ze Srbska

Galerie k článku

Školáci ze Sloupu v Srbsku. Foto archiv ZŠ SloupŠkoláci ze Sloupu v Srbsku. Foto archiv ZŠ SloupŠkoláci ze Sloupu v Srbsku. Foto archiv ZŠ SloupŠkoláci ze Sloupu v Srbsku. Foto archiv ZŠ Sloup
Školáci ze Sloupu v Srbsku. Foto archiv ZŠ SloupŠkoláci ze Sloupu v Srbsku. Foto archiv ZŠ SloupŠkoláci ze Sloupu v Srbsku. Foto archiv ZŠ SloupŠkoláci ze Sloupu v Srbsku. Foto archiv ZŠ Sloup

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509