Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Postřehy poslance Lubomíra Toufara ze sněmovny

29.7.2016 14:39 | Původní vydání | Lubomír Toufar

Je tu opět můj sněmovní občasník. Předtím než prázdniny dorazily i do poslanecké sněmovny, proběhla  48. schůze, která začala 28. června a trvala neplánovaně až do 13. července. Během zasedání byly projednány mimo jiné tyto návrhy zákonů.

Postřehy poslance Lubomíra Toufara ze sněmovny
Poslanec Lubomír Toufar. Fota archiv Zrcadla

Skončila dlouhá pouť návrhu zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě. Nekonečné debaty o prodejní ploše, právech zaměstnanců, státních svátcích a svobodě nakupovat jsou u konce. Sněmovně vrátil zákon Senát a ta pak schválila senátní návrh. Prezident zákon podepsal 7. července a premiér tak učiní v nebližší době. Definitivně tedy platí, že velké obchody budou mít zavřeno 1. ledna, na Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Co na to budou říkat voliči v "ostrém provozu", se budeme moci pravděpodobně přesvědčit již letos 28. října při státním svátku založení republiky.

Návrh horního zákona. Cílem návrhu zákona bylo zakázat použití technologie hydraulického štěpení hornin a technologie podzemního zplynování uhlí při průzkumu a dobývání nekonvenčního zemního plynu. Jedná se o technologie těžby, které podle předkladatelů mohou vést ke kontaminaci podzemních vod a horninového prostředí vůbec. Zákon byl zamítnut již v prvním čtení. Odpůrci zákona argumentovali jednak tím, že již stávající úprava ochraňuje životní prostředí dostatečně a jednak tím, že použitím obecného pojmu "hydraulické štěpení hornin" zákon de facto zakazoval i běžně používanou, známou, efektivní a životní prostředí nepoškozující metodu "klasického (konvenčního) hydraulického štěpení hornin", což není žádoucí.

Novela zákona o biocidech - EU. Cílem návrhu zákona je provedení adaptace nařízení EU o dodávání biocidních přípravků na trh a jejich používání, do právního řádu ČR. Biocidní přípravky jsou chemické směsi určené k hubení, omezení růstu nebo odpuzování škodlivých organismů za účelem ochrany zdraví člověka. Jejich používání je regulováno na evropské úrovni. Tímto zákonem tedy implementujeme právo EU. Návrh zákona byl schválen ve třetím čtení.

Na závěr jako obvykle perlička od řečnického pultíku. Při debatě o tvorbě skleníkových plynů prohlásil ironicky Jaroslav Faltýnek (ANO): "Protože ty krávy prdí, a to je ten velký problém. A proto my nebudeme, jak říkal kolega zpravodaj (Kalousek) podporovat zemědělce, protože jejich krávy prdí a vytvářejí skleníkové plyny."  "Krávy opravdu prdí," reagoval na to ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) " a dodal, že: "Ale stejně tak prdí stáda buvolů v Africe, sloni, žirafy a zebry". Pan ministr také prozradil, že se tímto "problémem" zabývají i na evropské úrovni, když k poslední poradě ministrů životního prostředí EU řekl: "Kromě toho, že na posledním jednání padl návrh, jestli by krávám neměly být namontovány jakési lapače. Nicméně byla pak debata, zda by nedošlo, řekněme, k nějakému vznosu krav v případě, že by ty lapače byly příliš naplněny".

No, co dodat? Přeji našim stračenám spokojený život bez lapačů a Vám, vážení čtenáři, krásné léto.

Lubomír Toufar, poslanec PSP ČR za ČSSD

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509