Dnes je sunday, 28. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Senátorka Vítková: Vzdělávání rozhoduje o budoucnosti společnosti

4.3.2017 5:10 | Původní vydání | Jaromíra Vítková

BOSKOVICE - Začátkem února se konalo historicky první výjezdní zasedání poslanců a senátorů ze školských výborů obou komor Parlamentu ČR ve Štiříně. Hlavním tématem jednání byl návrh novely zákona o pedagogických pracovnících - kariérní řád učitelů. 

Senátorka Vítková: Vzdělávání rozhoduje o budoucnosti společnosti
Senátorka Jaromíra Vítková. Foto Jaroslav Parma

Novelu představili pracovníci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v čele s ministryní Kateřinou Valachovou. Školy musí reagovat na vše nové, a proto pedagogové musí splnit poměrně mnoho požadavků. Kariérní řád zavádí tři kariérní stupně, standard učitele, adaptační období, atestační řízení a také změny v odměňování. 

Pozitivní je, že mladí absolventi „začínající učitelé“ budou spolupracovat s určeným zkušeným pedagogem, který je povede až k atestačnímu řízení na pozici samostatného učitele. Třetí stupeň může získat ten, kdo splní další atestační řízení a pak se stává vynikajícím učitelem. Zde je proces již složitější. Každý se může rozhodnout pro určitý stupeň a délku doby k jeho získání.

Novela se také zabývá specializovanými činnostmi, které si vyžaduje dnešní doba a to např. environmentální výchovu, prevenci sociálně patologických jevů, logopedie, výchovné poradenství a další. Celodenní seminář se konal již po diskusi v regionech, kde se učitelé u kulatých stolů k návrhu novely vyjadřovali.  Učitelé kariérní řád chtějí a vítají ho. Musí se však dopilovat některá ustanovení, upřesnit terminologie, dopracovat prováděcí předpisy a zjednodušit administrování celého procesu. V tomto smyslu danou problematiku vnímají i členové Školské komise Rady města Boskovice.

Oblast školství je velice důležitá, podílí se na vzdělávání a výchově dětí, které jsou nezbytné pro jejich život, ovlivňuje i životní styl. S tím je spojena i správná životospráva a výběr potravin. V této oblasti byla vydána nová vyhláška ve Sbírce zákonů, které se jednoduše říká  „Pamlsková“ a školy ji musí naplňovat od 1. ledna 2017. Důvodem přijetí vyhlášky bylo snížení nezdravých potravin ve školách a školských zařízeních pro žáky do splnění povinné školní docházky.

Ve vyhlášce jsou přesně stanoveny limity obsažnosti soli, tuků a cukrů v konkrétních potravinách. Z tisku a zpráv se často dozvídáme, že se hromadně ruší školní bufety a prodejny potravin. Zda je taková situace i u nás na Boskovicku jsme zjišťovali u vedení 26 zdejších škol. Informaci jsme získali od vedení 20 škol a dvě z nich uvádí, že vyhláška je příliš tvrdá a žáci se snaží nakoupit si stejné potraviny mimo školu.

Ve velkých městech je situace horší, děti mají mnoho nabídek v rychlých občerstveních a stáncích, které bývají i velmi blízko škol. Rodiče v mnoha případech nepřipraví svačinu doma a dětem dají raději peníze na zakoupení svačiny, jejíž složení již nevidí a nemohou ovlivnit, co si děti koupí. Z uvedených důvodů připravujeme společně s poslancem Jiřím Miholou  (místopředsedou Školského výboru PSP ČR) jednání s paní ministryní ohledně úpravy vyhlášky.

Jaromíra Vítková, senátorka za KDU-ČSL

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509